Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Pjesma i rasprava

Prava žena i nakon tolike borbe ni danas se dovoljno ne poštuju

Autor: Vesna Benić

09.03.2023. 18:18
Prava žena i nakon tolike borbe ni danas se dovoljno ne poštuju

Foto: Vesna BenićPovodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u prostorijama Makedonskog kulturnog društva »Biljana« Zadar u suradnji s predstavnicima makedonske nacionalne manjine Zadarske županije održan je prigodan program »Ususret danu žena«. Pokrovitelji programa koji se održao u sklopu »XX. Dani makedonske kulture« bili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i predstavnici MNM-a Zadarske županije.


Program je otvorila Mirjana Majić, predsjednica MKD »Biljana« Zadar recitirajući pjesmu »Voljena ženo« iz njezine treće objavljene zbirke »U zagrljaju ljubavi«, a potom su Marija Horvat, Mirjana Badel Kamenjicki i Mirjana Majić otpjevale poznatu makedonsku narodnu pjesmu »Brala moma kapini« predivnih stihova Brala moma kapini, Vo popovi Gradini, Brala moma kapini, Vo popovi gradini, Of aman,aman, aman…


Mirjana Majić rođena je u Skoplju, a u Zadru živi i djeluje od 1980. godine. Piše poeziju i do sada je izdala tri zbirke pjesama »Nostalgija i ljubav«, »Pjesme iz duše« i zbirku »U zagrljaju ljubavi«. Piše dvojezično, na makedonskom i hrvatskom jeziku.
Majić je nazočnima na ovoj večeri pročitala svoju pjesmu koju je napisala 2014. godine pod naslovom »Žena«, a za koju je ocijenila kako je prikladna je za program obilježavanja Međunarodnog dana žena i Dana makedonske kulture. Kazala je kako je pripremila pitanje »misle li da se i danas žena dovoljno poštuje?«, a potom je sve pozvala da se uključe u raspravu.


Prisutni su bili jednoglasnog mišljenja da se žena još uvijek dovoljno ne poštuje. Moglo se čuti mišljenje kako su neke žene poštovane, ali ne baš sve jer ih se u nekim okolnostima čak i ponižava. Ima slučajeva da ih u manjim sredinama čak i roditelji riječima »rodila se kćer« nesvjesno obilježe kao ne baš dobrodošlo dijete, iako je dokazano da kćeri više pomažu svojim starijim roditeljima. Istaknuto je i kako je u poslovnom životu odnos žena i muškaraca neravnopravan jer žena, iako je sposobna i obrazovana, u radu se mora više dokazivati. Također, rečeno je i kako se govori da je muškarac stup obitelji i društva, iako to ipak ne bi uspio bez žene.U ovom programu posvećenom Međunarodnom danu žena kušale su se i neke makedonske kulinarske poslastice i autohtona makedonska jela, a večer je završila popularnom makedonskom pjesmom »Makedonsko devojče« koju je napisao Jonče Hristovski, makedonski skladatelj narodne glazbe, nakon čega su se podijelile crvene ruže.


MKD »Biljana« Zadar osnovano je 14. svibnja 1999. godine. Broji oko 50 članova. U društvu se skupljaju svakog tjedna i održavaju razne radionice, a u sastavu društva djeluju pet sekcija, Etno radionica »Đerđev« čiji je voditelj Dragan Jakimovski, Literarno dramska sekcija »Zapisi s ljubavlju« voditeljice Mirjane Majić, Pjevačka sekcija »Biljana« voditeljice Melike Popović, Kulinarska sekcija »Makedonska trpeza« voditeljice Mirjane Majić i Folklorna sekcija »Oro« voditeljice Mimoze Jevremović.


PJESMA »ŽENA«


Majić je nazočnima na ovoj večeri pročitala svoju pjesmu koju je napisala 2014. godine pod naslovom »Žena«, a za koju je ocijenila kako je prikladna je za program obilježavanja Međunarodnog dana žena i Dana makedonske kulture.


»BILJANA« DJELUJE OD 1980.


MKD »Biljana« Zadar osnovano je 14. svibnja 1999. godine. Broji oko 50 članova. U društvu se skupljaju svakog tjedna i održavaju razne radionice, a u sastavu društva djeluju pet sekcija.