Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

CIVILNA ZAŠTITA

Povjerenici su najvažnija karika između stožera i građana u kriznim situacijama

Autor: Matea Guzalić

08.11.2023. 09:08
Povjerenici su najvažnija karika između stožera i građana u kriznim situacijama

Foto: Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar, Mislav KlanacDjelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, Službe civilne zaštite Zadar, ovih su dana proveli osposobljavanje povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite Općine Gračac. Ova aktivnost je provedena kako bi se povjerenici i njihovi zamjenici upoznali s pravima i obvezama koje imaju kao pripadnici snaga sustava civilne zaštite, ali i sa ostalim zadaćama i ulogama u samom sustavu civilne zaštite, kao i načinom njihove koordinacije u izvanrednim situacijama. Povjerenicima je tijekom osposobljavanja predstavljen sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, operativni postupci i mjere civilne zaštite, a prilikom osposobljavanja upoznati su i sa sustavom za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, a kakva je točno zadaća povjerenika istaknuo je Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite Zadar.


– Osim samozaštite i provedbe mjera civilne zaštite, povjerenici civilne zaštite predstavljaju najvažniju kariku u komunikaciji između stožera civilne zaštite i građana po pitanjima provođenja osobne i uzajamne zaštite, skrbi o pripadnicima ranjivih skupina, pripremama i provođenju evakuacije i zbrinjavanja, postupanjima i koordiniranju građana po uputama stožera i drugih mjerodavnih tijela, objašnjava Andrić.


Povjerenici se imenuju od strane izvršnog tijela JLS na razini mjesnih odbora, naselja, ulica i većih stambenih jedinica, a ovom je prilikom osposobljeno 16 povjerenika i zamjenika povjerenika, te će im se izdati potvrda o osposobljenosti od strane Ravnateljstva civilne zaštite. Također, svim polaznicima uručen je i priručnik za povjerenike civilne zaštite kao i upute o postupanjima u različitim kriznim situacijama koje se nalaze u obliku brošura na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.