Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

INTERNI SUSTAV

Potvrđena izvrsna kakvoća mora na Kolovarama

Autor: Iva Bucić

12.08.2023. 10:49
Potvrđena izvrsna kakvoća mora na Kolovarama

Foto: Arif SitnicaKonačni rezultati testiranja kakvoće mora na Kolovarama pokazuju da fekalije koje su istjecale iz šahta s južne strane bivše zgrade Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) ipak nisu dospjele u more. Kako poručuje voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Benito Pucar, građani se na Kolovarama mogu sigurno i mirno kupati, jer nema onečišćenja i more je izvrsne kakvoće, kako je pokazalo testiranje koje je ZJZ proveo u utorak na više lokacija u krugu Kolovara. Iste rezultate dalo je i ponovljeno testiranje, provedeno u srijedu.


– Voda je curila dan ili dva, mi smo prijavu dobili u utorak i odmah sam osobno izašao na teren i uzeo uzorke mora. U utorak smo more uzrokovali na tri točke, a u srijedu točno ispred onečišćenja, gdje inače uzimamo uzorke za redovita testiranja, kazuje Pucar.


Otpadne vode su zbog kvara navirale na šaht i natapale zemlju 15-ak metara od mora, a s obzirom na to da je zgrada od 2021. godine u privatnom vlasništvu, djelatnici gradske tvrtke Odvodnja nisu odmah mogli intervenirati jer nisu imali pristup komandnom ormaru. Tek kada su došli do ključa, mogli su sanirati kvar na crpnoj stanici koja otpadne vode diže do kolektora koji se nalazi na cesti u razini trećeg kata bivše zgrade Zavoda.


Foto: Arif Sitnica


“Preventivno testiranje”
– Na svu sreću, to nije bilo onečišćenje mora, nego kopna, dakle tla, i to nekih 15, 20 metara od mora. Mi smo testiranje proveli preventivno, ponajprije jer je na fotografijama to izgledalo ružno i bilo je dosta otpadne vode. A što se tiče onečišćenja tla, ono se inače nakon 10-ak dana u potpunosti anulira, kaže Pucar. Pucar ističe da se u konačnici uopće ne zna li uopće riječ bila o kanalizaciji.


– Pitanje je što je to zapravo bilo, ne zna se je li to kanalizacija ili ustajala voda. Naime, otpadne vode iz kafića na Kolovarama spojene su na drugi šaht, ne s južne nego istočne strane zgrade, a možda je problem taj što je podrum u bivšoj zgradi Zavoda napunjen morem, objašnjava Pucar.


Benito Pucar, Foto: Arhiva ZL