Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Ravnokotarski gastro stol

Kušala se teletina ispod peke i divljač, a nije nedostajalo ni pjesme

Autor: Nikolina Lucić

11.08.2023. 21:42
Kušala se teletina ispod peke i divljač, a nije nedostajalo ni pjesme

Foto: Arif SitnicaRavni su kotari nadaleko poznati kao žitnica Zadarske županije, područje poznato po svojoj agronomskoj raznolikosti i plodnom tlu. Ti su biseri sve poznatiji izvan granica naše regije, kao i prirodne i kulturne osobitosti Kotara. Koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista, naročito onih koji su željni posebnih užitaka, onih u hrani i vinu.


Upravo je zato »1. Ravnokotarski gastro stol« uz bogatu gastro ponudu i kulturno zabavni program u Zemunik Donji privukao veliki broj posjetitelja, koji su uživali u teletini i krumpiru ispod peke te divljači na ravnokotarski, za što se pobrinulo Lovačko društvo »Fazan«.

Za mališane organizirana je radionica te predstava. U zabavnom programu nastupio je jedan i jedini Mladen Grdović, ali i klapa Asseria te klapa Kandelora, kao i KUD-ovi Škabrnja i Sveta Kata.


Spremili četiri velike peke


Načelnik Općine i domaćin druženja Ivica Šarić, koji se na druženju ipak našao u kuharskoj ulozi, kazao nam je kako su spremili četiri velike peke, točnije 45 kilograma mesa i 55 kilograma krumpira kako bi zadovoljili sve sladokusce.


– Ovo je samo jedno od naših ljetnih događanja na kojem predstavljamo najbolje od naše regije. Pozvali smo sve najznačajnije ravnokotarske poljoprivrednike, stočare i obrtnike kako bi svima pokazali bogatstvo našeg kraja. Najbolje se to, naravno, radi kroz sajam gdje se svatko može predstaviti u najboljem svjetlu. Od hrane i vina, preko keramike, kućne radinosti i prirodne domaće kozmetike, želimo da svi znaju kako smo plodonosan kraj, te da se kod nas može naći ono najbolje što nam priroda nudi, poručio je načelnik Šarić.


Da nema delicija do onih domaćih uvjerili su se svi koji su probali tradicionalnu teletinu ispod peke, zaštitni znak dalmatinske kuhinje. Ravni su kotari sve poznatije odredište za gastroljupce koji svaki dan svog odmora uljepšavaju vrhunskim delicijama i vinima, modernim i tradicionalnim. Upravo je eno – gastro ponuda glavi adut razvoja ravnokotarskog turizma i motiv broj jedan za posjet zadarskom zaleđu, gdje osim u hrani za dušu, možete uživati i u prirodi i seoskom životu.Od tradicionalnih napjeva, preko klapske glazbe, tradicionalne hrane i svjetski poznatih zadarskih vina, sve je to bilo na pijatu u Zemuniku Donjem.


Ravnokotarski četverokuki vez


Ravnokotarski četverokuki vez uz vješte se ruke Helene Vela iz Benkovca više ne može naći samo na tradicijskim nošnjama Ravnih kotara, već i na umjetničkoj keramici, koju je Helena iz hobija pretvorila u posao.


Foto


U Zemuniku Donjem održan 1. Ravnokotarski gastro stol


avatar

Snimio: Arif Sitnica


11.08.2023. 21:29

Galerija

Foto: Arif Sitnica


– S vremenom mi je želja kreirati prepoznatljivi ravnokotarski keramički suvenir i to upravo s četverokukim vezom koji sam dobila od Nede Marić iz Vukšića, koja marljivo čuva ovu tradiciju, dodala je Helena, kazavši nam kako inspiracija nikada nije problem kad imate volje i strpljenja.


– Glina je osjetljiva i prevrtljiva, tako da je važno biti strpljiv i temeljit, dodala je, dok nam je Neda iz Vukšića, čuvarica tradicije ravnokotarske četverokuke kazala kako joj za komad koji je sama nosila, a to je pojas oko pasa, za izradu trebalo više od tri dana.


– Minuciozan je to posao koji traži strpljenje jer čoja, na kojoj se četverokuka i radi je mala, a konac fin i tanak, pojasnila je Neda.


I tako, bez prevelike pompe u pravom ravnokotarskom stilu završio je prvi »Stol«, naravno prazan, nakon što se sve pojelo.