Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OAZA NA DUGOM OTOKU

Park prirode Telašćica povećao cijene pa pretrpio pad nautičkog prometa

Autor: Matea Guzalić

12.08.2023. 09:24
Park prirode Telašćica povećao cijene pa pretrpio pad nautičkog prometa

Foto: TZ DUGI OTOKUzimajući u obzir dosadašnji tijek sezone u kojem se bilježe promjene u trendovima, Park prirode Telašćica ističe se svojim jedinstvenim pristupom i nevjerojatnom predanošću očuvanju prirode. Iako su cijene ulaznica za Park porasle u odnosu na prethodnu godinu te se bilježi pad dolazaka nautičkih posjetitelja, ova oaza prekrasne prirode ne gubi iz vida svoju temeljnu svrhu – očuvanje i zaštitu prirodnih bogatstava za buduće generacije.


Ravnatelj PP-a Telašćica, Krešimir Rašan, naglašava da prava mjerila uspješnosti ne leže samo u brojevima. Umjesto da se mjeri isključivo brojem dolazaka, PP Telašćica svoj uspjeh temelji na dubinskim aspektima kao što su smanjenje negativnih utjecaja posjećivanja na okoliš te edukacija posjetitelja o prirodnim vrijednostima koje Park čuva. Ipak je primarna svrha ovog parka, kao i drugih parkova prirode u Hrvatskoj, očuvanje prirode i poticanje održivog suživota čovjeka i prirode.


Foto: TZ DUGI OTOK


Rezultati u skladu s trendovima


– Dosadašnji dio sezone u Parku prirode Telašćica u najvećoj mjeri je u skladu s globalnim trendom ovogodišnje turističke sezone u Republici Hrvatskoj. Iako statistički podaci u dosadašnjem dijelu godine ukazuju na određena (negativna) odstupanja u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, mišljenja smo da bi to ipak moglo biti nadoknadivo u preostalom dijelu ovogodišnje turističke sezone. S obzirom da se svaki sportski susret igra do kraja, tako i mi očekujemo da će krajnji ishod nakon podvlačenja crte pod ovogodišnju turističku sezonu za našu ustanovu biti pozitivan, kazao je Rašan.
Što se tiče cijena ulaznica, u odnosu na prethodnu godinu one su u određenoj mjeri povišene. Tako su pješačke ulaznice skuplje za 5,49 posto, dok su ulaznice za plovila skuplje u rasponu od 10 posto do 30 posto, ovisno o njihovoj kategoriji.


– Kao zanimljivost ovdje želimo istaknuti da je tijekom mjeseca srpnja 2022. Telašćicu posjetilo 12 plovila iz 3. kategorije, kojoj je cijena ulaznice za ovu godinu najviše porasla (30%). No, unatoč najvišem postotnom porastu cijene u dosadašnjem razdoblju, Telašćicu je u ovoj kategoriji posjetilo dvostruko više (24) plovila, što u odnosu na 2022. godinu ukazuje na porast od 100 posto, kazao je Rašan te istaknuo da svrha postojanja parkova nipošto nije tržišno natjecanje.


Foto: TZ DUGI OTOK


Balans između čovjeka i prirode


– Mediji najčešće promatraju nacionalne parkove i parkove prirode kao segment turističke industrije u kojem je sve mjerljivo isključivo onim brojčanim pokazateljima koji su javnosti jedino prihvatljivi ukoliko imaju pozitivan matematički predznak. Naše mišljenje je u znatnoj mjeri drugačije, budući da temeljna svrha postojanja parkova nipošto nije tržišno natjecanje, rekao je Rašan.


U trenutku kada mnogi gledaju na turizam isključivo kao na mjerljivu ekonomsku granu, Park prirode Telašćica podsjeća nas da istinski uspjeh leži u balansu između čovjeka i prirode, a ne samo u brojevima na papiru.


– U Parku prirode Telašćica kao jednom od otočnih zaštićenih područja na Jadranu, uspješnost sezone nipošto ne mjerimo prema broju posjetitelja ili plovila, niti nam je cilj njihovo konstantno povećanje. Uspješnost mjerimo s alatima koji pokazuju koliko smo bili učinkoviti u smanjenju negativnih utjecaja posjećivanja na zaštićeno područje, koliko smo bili uspješni u prenošenju informacija o samim prirodnim vrijednostima, održivom razvoju te suživotu čovjeka i prirode, izjavio je Rašan te još jednom naglasio važnost očuvanja prirode.


– Temeljni cilj i zadatak svih parkova u Republici Hrvatskoj, pa tako i Parka prirode Telašćica, je zaštita i očuvanje prirode te održivi razvoj područja s kojima javne ustanove upravljaju. Stoga, parkovi Hrvatske nipošto nisu ti koji bi trebali težiti konstantnom povećanju broja posjetitelja i na taj način se uklapati u ostvarenje povećanja sveukupnih turističkih rezultata, već obavljati primarnu zadaću zbog koje su i osnovani, očuvanje i zaštitu prirode za buduće generacije, zaključio je Rašan.


Krešimir Rašan, Foto: Arhiva ZL