Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Benkovac je novo regionalno mikrosredište u srcu županije

Autor: Velimir Brkić

10.06.2010. 22:00
Benkovac je novo regionalno mikrosredište u srcu županije

Foto: Velimir BRKIĆU sklopu 40-dnevnog sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada Benkovca jučer je održana komemoracija i prisjećanje na poginule branitelje i civile na Gradskom groblju. Potom je tradicionalno u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković pod krošnjom velikog divljeg kestena održana svečana sjednica Gradskog vijeća te je na prigodan način obilježen blagdan sv. Ante, koji se kao benkovački nebeski zaštitnik slavi u nedjelju kad se prijepodne održava svečana koncelebrirana misa u crkvi Male Gospe te tradicionalna večernja procesija.
Svečanu sjednicu uvodnim slovom otvorila je predsjednica Gradskog vijeća, Maja Brkljača, jedina predsjednica općinskih i gradskih vijeća u Zadarskoj županiji, a zatim je dogradonačelnik Mirko Erstić govorio o dostignućima koje je grad postigao na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja na vratima Ravnih kotara i Bukovice.
Znanstveni centar za mediteransku poljoprivredu
– Započeli smo s radovima na gradnji magistralnog vodovoda Benkovac-Lišane-Vukšić u iznosu od 4 milijuna kuna. Nakon blagdana sv. Ante započet će radovi na izgradnji vodovoda i kanalizacije oko crkve Male Gospe. U tijeku je izrada DPU-a Asseria Nova i krećemo u izradu DPU-a Sajma. Utvrđena je konačna lista za kupnju stanova iz programa POS-a koja ima 14 kandidata. U prostoru stare pošte započet će s radom “Centar za pomoć i njegu u kući sv. Ante”, dok je u završnoj fazi rekonstrukcija Vukovarske ulice, nabrajao je između ostalog Erstić projekte u tijeku i one koji će se uskoro početi realizirati.
Nazočnima se obratio i rektor Sveučilišta u Zadru, dr. Ante Uglešić, najavivši od sljedeće akademske godine otvaranje Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja, preddiplomski studijski program “Primijenjene ekologije u poljoprivredi” za koji prijave počinju od 28. lipnja i traju do 8. srpnja. Ovakav tip studija ne postoji u Hrvatskoj.


MINISTAR I GRADONAČELNICI IZOSTALI ZBOG GLASOVANJA U SABORU


Zbog burnih rasprava i glasovanja o nacrtu ustavnih promjena u Hrvatskom saboru sjednica benkovačkog GV-a je prvotno od petka premještena u četvrtak. No niti za četvrtak HDZ-ovi saborski zastupnici i ministri, zbog potrebnog kvoruma, nisu dobili zeleno svjetlo za odlazak u Benkovac iz Zagreba. Tako su u zastupničkim klupama ostali benkovački gradonačelnik Branko Kutija, zastupnici Nevenka Marinović, Ana Lovrin i Ivo Grbić, ministar Božidar Kalmeta te zastupnici-gradonačelnici prijateljskih gradova.
– Ideja o studiju je začeta upravo ovdje u Benkovcu, ponajprije od gradonačelnika Branka Kutije. Grad Benkovac je dao 18,5 hektara zemljišta za potrebe studija i studentske prakse. Na zemljištu su već posađeni nasadi vinove loze i jabuka, a krenula je i prodaja vina iz prve, lanjske berbe sveučilišnih vinograda u Baštici. Na sveučilišnom dobru “Baštica” je budući znanstveni centar za fundamentalna i primijenjena istraživanja iz domene ekologije i mediteranske poljoprivrede. Benkovac uz Zadar postaje drugi sveučilišni grad u Zadarskoj županiji, istaknuo je rektor Uglešić.
Zadarski župan Stipe Zrilić je ustvrdio kako nas je zahvatila gospodarska i socijalna kriza što, tvrdi, zasigurno neće zaustaviti Benkovac da nezaustavljivo izrasta u novo regionalno mikrosredište u srcu Zadarske županije.
Grad sretne budućnosti
– Spremni smo za drugi razvojni iskorak ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, poručio je Zrilić. Istovremeno zajedničkim pristupom Grada Benkovca, Zadarske županije te Vlade RH i državnih institucija nastavljen je zacrtan program razvoja kroz gradnju novih trajnih vrijednosti koji jamče uspješan i siguran život svim našim građanima, istaknuo je župan Zrilić s porukom da se ustraje u zajedničkoj želji, izgradnji Benkovca kao grada svijetle i sretne budućnosti.


 NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO DON ČEDOMILU ŠUPRAHI


Nagrada za životno djelo za pastoralni rad i zalaganje za župljane dodijeljena je don Čedomilu Šuprahi, donedavnom benkovačkom župniku i dekanu Benkovačkog dekanata. Godišnja nagrada za izuzetni doprinos u području poljoprivrede dodijeljena je uljari Nadin, iz Nadina, vlasnika Željka Vrsaljka, za izuzetan doprinos u području kulture klapi Asseria Benkovac, a za izuzetan doprinos u području sporta Atletskom športskom klubu Benkovac.
Za doprinos u području skrbi o hrvatskim braniteljima Grada Benkovca zahvalnica je u odsutnosti dodijeljena Mariji Latinčić, djelatnici Ministarstva regionalnog razvoja, vodnog gospodarstva i šumarstva, odnosno Uprave za područja od posebne državne skrbi, te Milanu Nimcu, bivšem tajniku i aktualnom koordinatoru Gradskog odbora UHDDR-a Benkovac. U ime nagrađenih zahvalio je don Čedomil Šupraha.


Osim navedenih na svečanoj sjednici nazočio je i predstojnik Državne uprave u Zadru Damir Valčić, svećenici ovog kraja predvođeni don Elvisom Kneževićem, izaslanstvo Šibensko-kninske županije i grada Slunja, predstavnici vojske, policije i sudstva, gospodarstvenici, brojni gradonačelnici, dogradonačelnici i načelnice naše županije, benkovački vijećnici i drugi gosti i uzvanici.
U umjetničkom dijelu sjednice nastupila je benkovačka klapa Asseria. Voditelj programa bio je novinar-urednik Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić.


 POLOŽENI VIJENCI


Prije svečane sjednice na Gradskom groblju Benkovac kod centralnog križa vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo grada Benkovca predvođeno dogradonačelnikom Erstićem i predsjednicom GV-a Brkljača, MUP-a koje je predvodio načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar, Hrvatske vojske predvođene bojnikom Alenom Šimunićem, zapovjednikom u vojarni “Benkovac”, županijska Udruga roditelja poginulih branitelja na čelu s predsjednikom Ivom Vestićem, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije predvođena predsjednicom Ljubicom Krcić te izaslanstva benkovačke HVIDRA-e i UHDDR-a.


 ERSTIĆ PROZVAO MILORADA PUPOVCA


– Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo 15 godina, nismo zadovoljni što za ubojstvo više od 200 civila s našega područja nitko nije osuđen za ta zaista monstruozna ubojstva, podsjetio je Mirko Erstić tijekom obraćanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Benkovca, dodavši kako gradske vlasti ni pod koju cijenu neće dopustiti da se ti zločini zaborave te da se stalno mora ukazivati mjerodavnim institucijama da procesuiraju zločince. Dogradonačelnik Erstić se osvrnuo i na reakcije koje je izazvalo davanje u zakup 1221,87 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Prvim natječajem na benkovačkom području u zakup je tako dano 750 hektara, a drugim, nedavno završenim natječajem, još 222 hektara.
– Iako je svečana sjednica, imam potrebu kazati da je gospodin Milorad Pupovac prije drugog natječaja održao konferenciju u Hrvatskom saboru kazavši kako država oduzima zemlju srpskih izbjeglica. Gospodine Pupovac, nikakva se zemlja ne otima srpskim izbjeglicama, mi samo provodimo zakone Republike Hrvatske, poručio je Erstić, a s time se kasnije u svom obraćanju složio i zadarski župan Stipe Zrilić.