Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

USUSRET »SUNCOKRETU«

Pag na meniju kod sve više ugostitelja

Autor: Nina Vigan

25.11.2023. 15:45
Pag na meniju kod sve više ugostitelja

Foto: GRAD PAG



Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije po jedanaesti put organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award«.


U kategoriji Ruralno-turistički projekti, Turistička zajednica grada Paga prijavila je Srednju školu Bartula Kašića Pag s projektom »Pag na meniju – tradicionalna kuhinja otoka Paga«, čiji je cilj promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga i njeno implementiranje u renomirane ugostiteljske objekte na otoku. Knjižica recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« temelj je istoimenoj manifestaciji koja se nekoliko puta godišnje realizira u školi ili na prigodnim događanjima.


Gastronomsko i jezično blago


Ravnateljica škole, Marija Pećirko, ispričala nam je put od ideje do realizacije projekta.




– Učenici ugostiteljskog usmjerenja od 2007. godine prikupljaju stare recepte na otoku Pagu, a zatim ih pripremaju u našem ugostiteljskom kabinetu u školi. Jednom godišnje smo imali prezentaciju jela, a odaziv i komentari su bili jako dobri, tako da smo 2014. godine odlučili i izdati knjižicu recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku«. Svi recepti u kuharici napisani standardnim hrvatskim jezikom, ali i mjesnim govorom otoka Paga, otkud i ovo ime knjižice. Dakle, tu su recepti na paškom govoru, novaljskom, kolanjskom, govorima koji se u principu više ni ne koriste tako da je knjižica osim gastronomskog i jezično blago našeg otoka, kazala je Pećirko.


Rad na ovoj knjižici posebno je bio poticajan za učenike koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar jer su na ovaj način povezali svoja suvremena znanja o gastronomiji i kulinarstvu s temeljima otočne kuhinje, a cilj je implementacija u jelovnike ugostiteljskim objekata.


– Napravili smo jedan pravilnik i popis jela koja smo predstavili ugostiteljima. Na našem javnom pozivu za nositelje certifikata javilo se prvih sedam ugostitelja, a danas tri godine kasnije imamo 11 renomiranih ugostitelja koji nose oznaku – Pag na meniju – tradicionalna kuhinja otoka Paga. Tu su ugostitelji koji zadovoljavaju uvijete iz našeg pravilnika, a to bi bila obaveza da na meniju imaju pašku janjetinu, paški sir, pašku skutu kad joj je sezona, paški med od kadulje i maslinovo ulje s otoka Paga, istaknula je Pećirko.


Foto: TZG PAG


Puži s krumpirima


Ugostitelji su također obavezni dokazati originalnost namirnica. Moraju dostaviti certifikat da su sami proizvođači ili priložiti račune da su kupili proizvode od certificiranih proizvođača. Na taj način, potiče se proizvodnja domaćih proizvoda i njihova bolja vidljivost. Između ostalog, učenicima ugostiteljskog smjera ovo je dokaz vrijednosti njihova zanimanja.


– U početku su se svi učenici malo suzdržavali, nisu mislili da će ljudima biti važno da oni sad neke recepte skupljaju, kako na primjer, spremit puževe s krumpirima. Ali kad su vidjeli odaziv javnosti, da sve više ljudi dolazi na dan otvorenih vrata, to ih je motiviralo. Ti recepti, oni zbilja vraćaju u djetinjstvo, u stare naše kužine, okuse koje su spremale naše mame ili none, kazala je Pećirko.


Na pedesetak stranica knjige recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« doznat ćete kako se priprema salata od srdela sa sirom i motarom, toć od janjetine s makaruniman, kuncić u ošcu, orzo fažol, skuta s maraskinom. Jedna od specifičnosti paških slastica su i paške štrike i pandešpanj, što je vrsta biskvita koji se razlikuje načinom izrade.


Foto: GRAD PAG


Ne misle stati


– U Pagu se janjetina sprema na sve načine, ali najviše u tećici, pećnici i na gradelama. U Pagu se janjetina ne sprema na ražnju, zato što su naši janjci premali, paško janje mora biti do 5 kg. Kad na Pagu vidite da se vrti janjetina na ražnju, znajte da to nije paška janjetina. To je baš certificirano, janjetina je zaštićena, znači janje mora težiti od 3 do 5 kg i jedino tako možete reći da je to paška janjetina, istaknula je Pećirko.


Svečanost dodjele nagrade »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award« održat će se 30. studenog 2023. godine u Osijeku, a za nju se se bori čak 197 prijavitelja u osam kategorija.


– Kad bismo dobili ovu nagradu, to bi bila jedna velika nacionalna potvrda da je ovaj naš projekt zaista vrijedan. Mi mislimo da je, ali ako i žiri procijeni da je to nešto vrijedno i zanimljivo, zaista će nam biti veliki vjetar u leđa, jer ne namjeravamo stati na ovome, poručila je Pećirko, dodavši da je Dan otvorenih vrata u školi uobičajeno u travnju pa poziva zainteresirane da isprobaju recepte paških kužina.