Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

TURISTIČKE PERJANICE OTOKA

Pag na meniju: Od 28. travnja do 1. svibnja ponovno se održava poznata manifestacija

Autor: Đurđa Baljak

27.04.2023. 15:58
Pag na meniju: Od 28. travnja do 1. svibnja ponovno se održava poznata manifestacija

Foto: GRAD PAGU povodu nadolazećeg vikenda i Međunarodnog praznika rada te sve većeg broja dolazaka domaćih i stranih gostiju u Pag, Turistička zajednica Grada Paga je pripremila manifestaciju »Pag na meniju« pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.


Bogati program započet će 28. travnja te će trajati do 1. svibnja 2023. godine.


«Okus otoka – Oku s otoka«


Prvi dan, u petak, bit će otvaranje manifestacije »Pag na meniju« i tom prigodom će se dodijeliti certifikati »Pag na meniju« novim ugostiteljskim objektima u Kneževom dvoru u Pagu, u kojem će se moći razgledati izložba fotografija članova Foto kluba Pag, pod nazivom »Okus otoka – Oku s otoka«. Na Trgu Petra Krešimira IV. nastupit će KUD Družina u jedinstvenoj paškoj narodnoj nošnji i izvesti paški tanac, a svoje proizvode, nositelje oznake HOP – Hrvatski otočni proizvod, predstavit će Paška sirana, Benediktinski samostan sv. Margarite, Solana Pag te učenička zadruga Slani škoj.
– Nakon dvije godine stanke ponovno održavamo manifestaciju »Pag na meniju« i želimo gostima predstaviti našu bogatu gastronomsku ponudu koja je nadaleko poznata i priznata, istaknula je direktorica TZ-a Grada Paga Vesna Karavanić te dodala kako će i ove godine ugostiteljskim objektima dodijeliti četiri certifikata s oznakom autohtone gastronomske ponude, tri u gradu Pagu i jedan na području Kolana.


– U manifestaciji, pored ostalih, sudjeluje i Srednja škola Bartula Kašića sa svojom učeničkom zadrugom ‘Slani škoj’. Podupiremo ugostiteljsko usmjerenje te nastojimo motivirati učenike kako bi smo stvorili kvalitetan ugostiteljski kadar. Učenike redovito nastojimo uključiti u različite prezentacije ili projekte, pa smo ih tako nedavno vodili u Beč na veliko predstavljanje zadarske turističke regije i njezine gastronomije. Riječ je o prezentaciji koju je organizirala Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s renomiranim austrijskim časopisom za hranu, vino i putovanja, Falstaff, objasnila je Karavanić te ukazala i na veliku važnost školske knjižice recepata pod nazivom »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku«, koja je prevedena na nekoliko stranih jezika.


Foto: Grad Pag


Fritaja, sir, sol…


U subotu će građani i turisti imati priliku uživati na glavnom trgu u bogatom okusu paške fritaje i dobar zvuk glazbene skupine Infišando. Za sve ljubitelje paškog sira u Kneževom dvoru, Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane, održat će prezentaciju na temu »Kako nastaje najbolji sir na svijetu«.


U nedjelju će posjetitelji moći poslušati »Priču o Paškoj soli« i razgledati stalni postav i izložbu solarstva u I Magazinu soli. U večernjim satima, u Kneževom dvoru, Nikol Jakopšic Donadić će održati »Radionicu filcanja vune« na kojoj će demonstrirati polaznicima kako izraditi ukrasne predmete od filcane vune.


Posljednji dan manifestacije, u ponedjeljak, započeti će prvomajskom budnicom Gradske glazbe Paga, a nakon čega će finska skupina Youth Orchestra Kouvolan održati koncert.


– Naglasila bih kako će se sva tri prva dana od 19 sati, u ugostiteljskim objektima u Pagu, restoranu Na Katine, konobi Bodulo, konobi Bile te Wine i Cheese baru Trapula moći po promotivnim cijenama degustirati paški, riblji i mesni specijalitet uz kvalitetna vina. U svakom od ovih objekata, uz vrhunske gastro namirnice, gosti će uživati u ugodnoj atmosferi i najljepšim dalmatinskim pjesama u điru, kazala je Karavanić te dodala kako posjetiteljima nikako neće biti dosadno s obzirom na bogat program.


– Osim u gastronomskoj ponudi, posjetitelji će od petka do ponedjeljka, moći u jutarnjim i popodnevnim satima uživati i razgledati izložbene prostore u gradu Pagu – Izložbu solarstva, Galeriju paške čipke, postav Etno kuće KUD Družina te Izložbu sakralne umjetnosti u Koludraškoj ulici u sklopu samostana sv. Margarite, rekla je Karavanić, te zaključila kako su paška gastronomija i kultura perjanice turističke ponude otoka, ali i Zadarske županije.


Foto: Grad Pag