Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

TRADICIJA I BAŠTINA

Otočka besida ispisala posvetu Mulu, srcu Preka

Autor: Vesna Benić

08.08.2023. 17:47
Otočka besida ispisala posvetu Mulu, srcu Preka

Foto: Vesna BenićOtočka besida, 17. po redu, kulturni program udruge žena Luzor koji njeguje domaću riječ, tradiciju i baštinu, upriličen je u Preku na Mulu kod špine. Mnogobrojni ljubitelji priješkog govora i pjesme uživali su u repertoaru koji su pripremili u udruzi žena Luzor.


Kako saznajemo od Vilme Jozić, predsjednice udruge žena Luzor tema ovogodišnje beside je »Na mulu«.


Skečevi


– Mul je nekoć bio centar zbivanja u Preku i sva najbitnija događanja odvijala su se upravo na Mulu. U par kratkih skečeva te kroz čakavsku poeziju, klapsku pjesmu pokušali smo dočarati život naših starih i gledatelje pobliže upoznati s preškim običajima i govorom. Ovogodišnji program je osmislila profesorica Vesna Dunatov, a sudjelovali su glumci Jadranka Gregov, Ksenija Bosnić, Rea Žigo, Danica Števanja, Evelin Dorkin, Davor Stipanov, ženska klapa Lavandiere i udruga žena Luzor koja je Otočku besidu idejno pokrenula 2006. godine., govori Vilma podsjećajući kako se ova manifestacija tradicionalno održavala u parku Đardin, a sada po prvi puta na Mulu.
Ni na ovoj Otočkoj besidi nije nedostajalo scenskih prikaza na preškome govoru, pjesme, poezije, humora, smijeha i raznih igrokaza kroz koji se prezentira život otočana i to sve zahvaljujući odličnim »glumcima«, skečevima i režiji koju je napisala prof. Vesna Dunatov.


Foto: Vesna Benić


Djevojčica izvorni govornik priješkoga


– Sudionici programa su uprizorili jedan monolog koji govori o tome kako su ljudi ranim jutrom iz Preka odlazili na posao, a žene su ostajale u kući. Drugi, dulji skeč je govorio o tome kako su žene išle na špinu na vodu, a muškarci su se zadržavali u gostionici, takozvanom Propuhu. Unuka je došla iz Mula i nana se raspituje o didu gdje je dido u Propuhu i slično, pomalo humoristično. Imali smo i jedan kratak razgovor muža i žene koji se dogovaraju ujutro što će za ručak i govore o tome da će na Mulu biti ribe. Onda imamo tri djevojke, Ivonu Kovačević, Karmen Gregov i Evelin Gregov koje čitaju poeziju također vezanu uz Mul, uz kaiće, život na Mulu, ljubav na Mulu, pjesmu o staroj školi i djeci koja su išla preko Mula u školu. Htjela bih istaknuti djevojčicu Reu Žigo koja je izvorni govornik preškoga jer mlađe generacije ne govore više preški. Taj naš otočki govor se gubi, a ona je sačuvala to u kući, dakle njezina majka je prenosila preški govor. Rea je i dobra glumica, pa bih naglasila kako bi bilo vrijedno snimiti kako ta djevojčica govori, kazala je Vesna Dunatov.


Voditelj i moderator 17. Otočke beside bila je Vivijana Melada, dok za svjetlo i ton bio zadužen Luka Košta. U organizaciji manifestacije financijski su pomogli Općina Preko i TZ općine Preko.


Foto: Vesna Benić