Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

GENERACIJA 1953.

U Kukljici proslavili 70. godišnjicu završetka osnovne škole

Autor: Vesna Benić

08.08.2023. 14:35
U Kukljici proslavili 70. godišnjicu završetka osnovne škole

Foto: Vesna BenićNekadašnji učenici osmog razreda Područne osnovne škole u Kukljici na otoku Ugljanu generacije iz 1953. godine u tome su mjestu proslavili 70. godišnjicu uspješnog završetka tog dijela školovanja. Mjesto okupljanja bilo je ispred OŠ Valentina Klarina PŠ Kukljica, a potom kolona slavljenika svoje druženje nastavila u jednoj kukljiškoj konobi.


Govoreći o ovom okupljanju Gorana Tičić kazala je kako je od početka ove godine marljivo radila na okupljanju generacije iz 1953. godine.


Radosni zbog okupljanja


– Radosni smo što smo uspjeli organizirati ovaj događaj. S nestrpljenjem smo dočekali ovaj dan. Mi smo do sada zajedno proslavili pedesetu, šezdesetu i sada sedamdesetu godišnjicu završetka osnovne škole. Na prethodna dva okupljanja svi mi koji smo tada završili školovanje bili smo živi, a nažalost sada imamo troje umrlih.
To su Anđelo, Velimir i Miroslav. Za ovakvu proslavu potrebno je kontaktirati mnogo osoba. Mi koji živimo tu u Zadru i u Kukljici susrećemo se i vidimo često pa je lako stupiti u kontakt s takvim osobama, ali najteže je bilo kontaktirati one koji žive u Americi, Australiji i drugdje, a ima ih tamo jako puno.


Ove godine njih nekoliko nažalost nisu mogli doći, a kad smo slavili pedeset godina završetka školovanja gotovo svi su bili. Sada fali njih četvero, petero, govori Gorana dodajući kako ih se ukupno okupilo dvadeset, što nije mali broj slavljenika.U organizaciji proslave uz Goranu Tičić pomagale su i Ecija Šango rođena Benić i Ruža Markoč rođena Slavić.


– Mi smo generacija koja smo od prvog razreda osnovne škole pa sve do osmoga razreda išli zajedno na nastavu. Bilo je i onih koji su počeli godinu ranije, međutim kako su neki znali izgubiti godinu, možda iz razloga jer su premladi krenuli u prvi razred, mi smo uglavnom svi počeli pohađati prvi razred u Kukljici gdje smo završili i osmi razred.


Neki su u međuvremenu pošli u Ameriku, tako da s nama nisu završili školovanje, ali mi ih rado imamo u srcu, s nama su kao i mi koji smo završili osmi razred u Kukljici, priča ova Kukljiška.


Sjećanje na dogodovštine


Slavljenici su se okupili i fotografirali ispred OŠ u Kukljici koja se tada zvala Selestrin Ante Radić, današnja OŠ Valentina Klarina PŠ Kukljica. Selestrin Ante Radić bio je Kukljičanin, prvoborac za vrijeme Drugog svjetskog rata koji je poginuo u tom ratu. Godine 1974. godine ugasila se škola Selestrin Ante Radić u Kukljici i pripojila se školi u Preku.


Večera i slavlje nastavilo se potom u konobi uz poznatog zabavljača Milu Škaru iz Ždrelca.


– Svi smo sretni i zadovoljni, osjećamo veliku ljubav prema našoj školi, prema našoj crkvi sv. Pavla u kojoj smo kršteni, pričešćeni, krizmani i velikim dijelom vjenčani. Još uvijek se rado sjećamo raznih dogodovština kojih je bilo jako puno, a i dišpeta.


Imamo lijepe uspomene na naše učiteljice Pericu Aleksić, Mirandu Kranjc i učitelja Zvonka Penjalov, a posebno na Ivu Burmeta koji je bio fantastičan učitelj, pedagog. Najviše traga na našoj generaciji je ostavila učiteljica Miranda Kranjc.


Naša generacija je uspješna. Svi imaju dobru obitelj, posao, nitko od nas nije pošao nekim krivim putem, nisu svi akademski obrazovani, ali su svi uspješni ljudi s dobrim karakterom što je izuzetno važno, dobri roditelji sada već dide i babe. Dan danas se družimo, pomažemo jedni drugima, s ponosom je izjavila Gorana Tičić.