Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UOČI DANA GRADA

Oporba gradonačelniku Obrovca želi dodijeliti Nagradu za životno (ne)djelo

Autor: Marina Vlakić

17.03.2023. 13:48
Oporba gradonačelniku Obrovca želi dodijeliti Nagradu za životno (ne)djelo

Foto: Arhiva ZLSamo četiri grada u Hrvatskoj imaju osiguran vrtić za svu djecu, a među njima je i jedan iz Zadarske županije – Obrovac. Zlatni standard uspijevaju osigurati još samo Umag, Belišće i Vrlika, ali ovaj je mali gradić naše županije zabilježen kao prvi u državi koji je uveo besplatan vrtić za svu djecu.


Naime, Grad Obrovac s ovom je mjerom započeo još 2015. godine s namjerom da zadrži mlade obitelji u svojemu kraju te privuče nove, s obzirom da još od Domovinskog rata imaju problem s iseljavanjem stanovništva. Kako je riječ o gradu s tek nešto više od 3.000 stanovnika, depopulacija im je predstavljala velik problem. No, ne samo to – Obrovac je godinama svrstavan u vrh najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj s visokom stopom nezaposlenosti. Gradonačelnika Antu Župana stoga smo pitali na koji način uspijevaju osigurati besplatan vrtić za svu djecu.


– Dječji vrtić u Obrovcu i dalje je besplatan. Sredstva osiguravamo time što nam je to apsolutni prioritet. U dječjem vrtiću prosječno boravi oko 70 djece, a prosječno godišnje izdvajanje je 199 tisuća eura (1,5 milijuna kuna). Od donošenja odluke do danas za tu smo namjenu ukupno izdvojili 1.632.000 eura (12.300.000 kuna), kaže gradonačelnik.


Čvrsto stoji na čelu našega grada
No, sudeći po najnovijem priopćenju obrovačke oporbe, čini se da neki u gradu pod Zrmanjom ipak nisu zadovoljni radom gradonačelnika. Naime, povodom Dana grada, 19. ožujka, Klub vijećnika HSLS-a i Mosta ističe kako se toga dana na svečanoj sjednici s posebnim priznanjima nagrađuju zaslužni pojedinci, no da u materijalima za sjednicu opet nema imena kandidata za ta priznajja, iako je jedno ime ipak poznato.


– Stoga smo ga dužni podijeliti s javnosti, budući da se radi o kandidatu kojega je predložio oporbeni klub vijećnika HSLS-a i Mosta i za kojega smo sigurni da je apsolutno zaslužan za Obrovac kakav danas poznajemo. Stoga smo bez previše razmišljanja i kalkulacije predložili da se nagrada za životno (ne)djelo dodijeli našem dugogodišnjem gradonačelniku Anti Županu. Naš neumorni gradonačelnik već dugi niz godina čvrsto stoji na čelu našeg grada, dokazujući nam da je moguće provesti dug i uspješan mandat bez ikakvih značajnih doprinosa zajednici. Njegov dugogodišnji mandat na čelu Grada Obrovca nije bio samo uspješan u uhljebljivanju prijatelja i rođaka, što je izuzetno važno za održavanje obiteljskih vrijednosti u zajednici, već je također poznat i po svom hedonističkom načinu života. Naš nevjerojatni gradonačelnik je strastveni ljubitelj fine spize, boravka u najboljim hotelima, te uživanja u skupocjenim pićima i drugim zadovoljstvima. Naravno, sve to na račun poreznih obveznika, naravno netransparentno i u magli jer ipak određene akcije moraju ostati u zoni diskrecije zbog uspješnije realizacije, tvrde u Klubu vijećnika HSLS-a i Mosta, dodajući kako su u stečaju s dugovima nestajale firme povezane s gradonačelnikom, a tu jedinstvenu sposobnost uspješno je prenio i na upravljanje Gradom Obrovcem.


– Kao gradonačelnik, naš dragi vođa je uspio stvoriti nevjerojatnu mrežu klijentelizma i nepotizma te uspješno manipulirati biračkim spiskom radi glasova potrebnih da ga se održi na vlasti, iako je to značilo zapostavljanje potreba našeg grada. Iako su neki tvrdili da je to nemoralno i protuzakonito, naš gradonačelnik je dokazao da se uz pravu količinu praznih obećanja, nekoliko sendviča i par pravih poznanstava mogu osvojiti srca i umovi građana. Neki će se pitati kako se nosi s kritikama. Pa, izrazito je uspješan u suzbijanju kritike. Kada se netko usudi kritizirati njegovu upravu odmah se nađe pod udarom njegove moćne mreže rođaka, prijatelja i plaćenih kriznih menadžera koji zatim koriste svoju moć i utjecaj kako bi diskreditirali i eliminirali kritičare. Time je dokazao da je vladavina prava nešto što ne treba previše cijeniti. Čak je odnedavno uvidio i prednosti digitalnih platformi pa uz pomoć pojedinaca upitnog intelekta na društvenim mrežama redovno daje instrukcije kako držati glavu u pijesku, što je zaista impresivno za nekog tko je odavno zakoračio u osmo desetljeće života. A kad mu zapne radi prenatrpanog rasporeda, u pomoć uskaču četiri jahača obrovačke apokalipse, čitaj savjetnika nepoznatog imena, ali redovnih primanja, navode vijećnici HSLS-a i Mosta.


“Povezanost važnija od stručnosti”


Naime, oporbeni vijećnici tvrde da je, bez obzira na to što neki možda smatraju da bi javna služba trebala biti bazirana na znanju, iskustvu i sposobnosti, njihov gradonačelnik dokazao da je povezanost važnija od stručnosti.


– No, zašto bismo se obazirali na te sitnice kada imamo priliku nagraditi nekoga tko je sposoban tako vješto sebe promovirati da nitko ne vidi kako je zapravo neuspješan? Zašto se brinuti o razvoju grada i poboljšanju života građana, kada se možemo diviti sposobnosti uhljebljivanja rodbine i prijatelja, te padu u svim poslovnim pothvatima? Gradonačelnik je to novog kova zaslužan za sve što se dogodilo, odnosno nije u posljednjih 20 i više godina, gradonačelnik zaslužan za Obrovac kakav danas poznajemo! Upravo iz tog razloga, iako apsolutno zaslužuje povelju počasnog građanina Grada Obrovca, kao i nagradu za stvaralački rad, ovaj put ipak predlažemo da mu se dodijeli nagrada za životno (ne)djelo obzirom na sve izuzetne doprinose, poručuju na kraju vijećnici.