Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PROJEKT "ZAŽELI"

Grad ostao bez sredstava za zapošljavanje gerontodomaćica

Autor: Marina Vlakić

25.01.2023. 11:52
Grad ostao bez sredstava za zapošljavanje gerontodomaćica

Foto: Arif SitnicaGrad Zadar ostao je bez sredstava za zapošljavanje gerontodomaćica koje su brinule o starim i nemoćnim ljudima. Time je i gotovo 30 žena zaposleno putem projekta “Zaželi” ostalo bez posla.


Razlog tome je što Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još ima informatički sustav koji je temeljen na kunama i ne može provesti nijednu isplatu u eurima. Platforma za praćenje projekata tog ministarstva ne radi, fondovi su stali.


Kako saznajemo od v. d. pročelnice gradskog Upravnog odjela za EU fondove, Stefani Mikulec Perković, projekti “Pokret” i “Pokret+” kroz četiri su godine provedbe omogućili zapošljavanje teško zapošljivih žena i uslugu skrbi o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
– Projekti “Pokret” i “Pokret +”, sufinancirani iz poziva skraćeno zvanog “Zaželi”, omogućili su provođenje usluge skrbi o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju za više od 100 korisnika u prvoj fazi te 48 korisnika u drugoj fazi provedbe na području grada Zadra, ali i drugih dijelova Zadarske županije.


Ovaj tip projekata usmjeren je ka ojačavanju kompetencija i tržišne konkurentnosti teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Time je omogućeno zapošljavanje 20 žena u prvom projektu i osam žena u drugom projektu, a njihove su plaće bile su osigurane iz sredstava Europskog socijalnog fonda za vrijeme trajanja projekata, kaže pročelnica, napominjući kako zapošljavanje teže zapošljivih žena nije bio jedini benefit ovog projekta.


Mogućnost dodatnog obrazovanja


– Unutar prvog projekta “Pokret” zaposlene žene imale su mogućnost dodatnog certificiranog obrazovanja deficitarnog zanimanja na tržištu rada, a unutar projekta “Pokret+” stekle su uvjerenje o obrazovanju za program osposobljavanja za poslove pomoćnice u nastavi u radu s učenicima s teškoćama koje je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Time su im otvorene nove mogućnosti za zaposlenje te su postale konkurentnije na tržištu rada. Ukupna zbrojena vrijednost ovih projekata iznosi više od 663.614 eura (5.000.000 kuna), no ona važnija vrijednost koju su projekti ostvarili jest povećanje kvalitete života za krajnje korisnike, odnosno starije i osobe u nepovoljnom položaju.To se primarno odnosi na nastojanja sprječavanja njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije, ali i osiguranja usluga pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u vlastitom domu.


Starije i nemoćne osobe, uključene u projekt, svaki su mjesec primale pakete higijenskih i kućanskih potrepština, nabavljeni su toplomjeri, tlakomjeri, kutijice za tablete i druge potrepštine, sve kako bi im se dodatno olakšala svakodnevica, pojašnjava Mikulec Perković.


Osnaživanje konkurentnosti


Naime, završetkom projekta “Pokret” u studenom 2022. godine zaokružene su pune četiri godine doprinosa razvoja unaprjeđenja kvalitete života za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju u našim lokalnim zajednicama kroz zapošljavanje i osnaživanje pripadnica teže zapošljivih i ranjivih skupina društva.


U Odjelu za EU projekte Grada Zadra, međutim ističu kako pravovremena priprema i spremnost nastavka projekta na poziv “Zaželi” raspisan u 2022. godini nije bila dovoljna za osiguravanje neprekidne skrbi za jednu od ranjivih skupina našeg društva.


– Budući da je na predmetnom pozivu jedan od uvjeta bio da projekt čiji se nastavak prijavljuje u trenutku prijave mora biti unutar posljednja dva mjeseca svoje provedbe, nastavak projekta “Pokret+”, nažalost, nije bilo moguće prijaviti.


No, Grad Zadar s partnerima je spreman za nastavak projekta koji će prijaviti za mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije čim se raspiše novi poziv “Zaželi” u sklopu financijske perspektive 2021. – 2027. godine.


U sklopu prve faze poziva Zaželi – Programa zapošljavanja žena odobrena je provedba projekta pod nazivom “Pokret – Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada”. Njegova provedba trajala je od veljače 2019. godine do kolovoza 2021. godine, odnosno punih 30 mjeseci, pojašnjava v.d. pročelnice.


Skrb za 100 krajnjih korisnika


Ukupna vrijednost projekta financiranog bespovratnim sredstvima iznosila je 566.014,7 eura (4.264.637,66 kuna), od čega su 85 posto sredstva Europske unije i 15 posto sredstva državnog proračuna. Nositelj projekta bila je Zadarska županija, dok je Grad Zadar imao ulogu projektnog partnera.


Projektom su bila pokrivena četiri grada, Zadar, Nin, Biograd i Obrovac te pet općina, Novigrad, Bibinje, Starigrad, Zemunik i otočna općina Pašman koji su osjetili dobrobiti ovog projekta.


– Projektom su se ojačale kompetencije i tržišna konkurentnost za 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, kroz dodatno certificirano obrazovanje deficitarnog zanimanja na tržištu rada te kroz zaposlenje na period od 24 mjeseca za provođenje usluge skrbi o 100 krajnjih korisnika, a to su starije osobe i one u nepovoljnom položaju.


Pored usluge pružanja pomoći u kući, krajnji korisnici su svaki mjesec dobivali pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština.


S druge strane, projektom je unaprijeđena i kvaliteta života za stotinu starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, primarno u sprečavanju njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije, ali i osiguranja usluga pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u vlastitom domu, čime se ujedno i smanjila potreba za institucionalizacijom, ističe Mikulec Perković.