Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Poticanje čitanja

Ogroman uspjeh zadarske Medicinske škole na natjecanjima "Čitanjem do zvijezda" i "Mreža čitanja"

Autor: Portal ZL

10.03.2023. 16:16
Ogroman uspjeh zadarske Medicinske škole na natjecanjima

Foto: Medicinska škola Ante Kuzmanića ZadarMedicinska škola Ante Kuzmanića Zadar sudjelovala je na natjecanjima projekata “Čitanjem do zvijezda” i “Mreža čitanja” koji su polučili velike uspjehe ovu zadarsku školu.


Učenice Magdalena Kulaš, Karmen Titulić i Monika Mevželj 2.c razred ostvarile su izravan plasman na natjecanje Čitanjem do zvijezda. Također iznimni uspjeh na natjecanju pod nazivom Mreža čitanja ostvarilo je čak devet učenika iz 1.a razreda: Marija Magdalena Rajšić, Katarina Burčul, Florijan Modrić, Laura Kovačević, Dina Begonja, Antonela Genda, Marija Tokić ,učenica iz 1.b razreda Marija Orlić te Monika Janči učenica 4.c razreda.


Za natjecanje pripremala ih je mentorica, profesorica Josipa Bačić, dok su u povjerenstvu bili profesor Ante Ražnjević, profesorica Tanja Serdarević i profesorica Josipa Bačić. Ovo je velik uspjeh zadarske škole jer su se djeca plasirala na državno natjecanje iz dva projekta. Samo natjecanje održalo se u školi. Kako nam sama profesorica Josipa Bačić objašnjava, ovim projektima nastoji se potaknuti kako na čitanje tako i na samu kulturu čitanja. Učenici su u sklopu natjecanja odgovarali na pitanja iz zadanih romana koje su trebali pročitati. U projektu Čitanjem do zvijezda učenici su trebali pročitati tri naslova: Nicolas Yoon:I sunce je zvijezda, Katharine Mcgee:Tisućiti kat i Edith Wharton: Doba nevinosti.
Iz Mreže čitanja učenici su čitali dva naslova: roman Živjeti autorice Jelene Kastaneti i Šest vrana autorice Leigh Bardugo.
-Kao mentorica učenika koji su postigli sjajne rezultate iznimno sam ponosna jer smo ove godine sudjelovali u dva projekta istovremeno. U današnjem digitalnom okruženju gdje je itekako vidljiv pad interesa za čitanjem potaknuti tinejdžera da posegne za knjigom iznimno me veseli. Ovom projektu priključuju se učenici koji su svjesni kako knjiga i čitanje oplemenjuje. Razvijene čitateljske navike su važan faktor koji govori o razvijenosti pojedine zemlje. Želim se zahvaliti povjerenstvu koje je nadgledalo natjecanje prof.Anti Ražnjeviću i prof. Tanji Serdarević i ravnateljici Aniti Basioli koja rado potiče ovakav tip natjecanja, kazala nam je Bačić dodajući kako bi se državno natjecanje trebalo održati u svibnju u Čakovcu.