Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

U sklopu projekta B.Ready

Obrovački srednjoškolci ispitivali kvalitetu vode u Zrmanji

25.11.2022. 14:46
Obrovački srednjoškolci ispitivali kvalitetu vode u Zrmanji

Foto: Srednja škola ObrovacUčenici Srednje škole Obrovac su u sklopu projekta B.Ready, a koji se provodi u organizaciji udruge Eko Zrmanja, ispitivali kvalitetu vode rijeke Zrmanje koja protječe kroz njihov grad i po kojoj je udruga dobila ime.


Ivan Matić iz udruge Eko Zrmanja i Nives Rogoznica iz udruge Eko Zadar, voditelji projekta B.Ready, su prije samog mjerenja održali kratko predavanje kako bi učenicima protumačili što će se i kako raditi.


Potom su svi zajedno prionuli na posao te su mjerili PH te količinu fosfata, nitrata, amonijaka i nitrita u vodi. Rezultate istraživanja i vlastita zapažanja zabilježili su potom u aplikaciji CitizenScienceMobile.
Bilo je to svakako jedno lijepo druženje na otvorenom u sklopu kojega se ponešto i naučilo.


– Učenicima je ovo doista bilo zanimljivo iskustvo. Vjerujem da će im ono pomoći da ovakve i slične stvari rade i u budućnosti te da i sebi i ljudima oko sebe razviju svijest o važnosti volontiranja, kazala je Irene Barić, nastavnica biologije u Srednjoj školi Obrovac koja je i bila inicijator ove suradnje obrovačkih srednjoškolaca s udrugom Eko Zrmanja.