ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pozitivan trend

Obrovac prvi u Hrvatskoj po izdvajanjima za okoliš

Autor: Marina Vlakić

07.06.2023. 11:56
Obrovac prvi u Hrvatskoj po izdvajanjima za okoliš

Foto: Arif SitnicaIz Grada Obrovca ovih dana stiže izvrsna vijest – po izdvajanjima za zaštitu okoliša po glavi stanovnika prvi su u Hrvatskoj! Ova je vijest stigla samo tri mjeseca nakon one da je Obrovac među tek četiri grada u RH koji djeci osiguravaju besplatan vrtić.


Naime, ovaj mali gradić na Zrmanji u javnost je dolazio uglavnom po lošim trendovima, osobito nezaposlenosti i iseljavanju stanovništva, no posljednjih se godina situacija ipak mijenja. Osim po izdvajanjima za vrtić, po proračunskim izdvajanjima od 254,89 eura po glavi stanovnika sada su prvi u državi te su iza sebe ostavili puno razvijenije gradove poput Opatije ili Rovinja te i grada u našoj Županji, Nina.


Sanacija divljih deponija


Na pitanje koliko novca iz proračuna izdvajanju za zaštitu okoliša te koje su im najvažnije mjere koje provode na tom planu, gradonačelnik Ante Župan odgovorio nam je što su to napravili da bi dospjeli u sam vrh Hrvatske.
– Iznos izdvajanja u zaštitu okoliša u 2021. godini većinom se odnosio na sanaciju odlagališta otpada Kljakovača za koju je iznos za sanaciju u 2021. godini bio 3.222.000 kuna. Deponij je saniran te i dalje izdvajamo sredstva za održavanje, a u 2022. godini za tu je namjenu izdvojeno 660.000 kuna. Osim održavanja deponija, izdvajamo sredstva za sanaciju divljih deponija i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša tijekom 2023. godine sanirali smo jedan dio divljih deponija na području Grada Obrovca, kaže Župan, pojašnjavajući što su sve napravili vezano za sanaciju odlagališta.


– Projektom sanacije odlagališta izgrađena je vodonepropusna ploha na koju je prebačen sav godinama odlagan otpad bez ikakve propisne zaštite okoliša, čime smo uklonili sve rizike za zagađenje okoliša tim otpadom. Vodonepropusnom plohom onemogućeno je izlijevanje procjednih voda iz otpada u tlo i time trajno zaštićeno krško područje na kojem je odlagalište smješteno i uklonjen je svaki rizik od zagađenja. Dakle, sada imamo aktivno odlagalište otpada s najvišim standardima zaštite okoliša i s propisnom dozvolom za gospodarenje otpadom, ističe gradonačelnik.


Po izdvajanjima za zaštitu okoliša i dječje vrtiće Obrovac je u javnosti tako počeo graditi sasvim drugačiji imidž od onog proteklih godina kada se o njemu pisalo kao o jednom od najsiromašnijih gradića u Hrvatskoj koji bilježi velik odljev stanovništva i nisku stopu zaposlenosti.


Prvi u RH uveli besplatne vrtiće


Naime, u ovom trenutku samo četiri grada u Hrvatskoj imaju osiguran besplatan vrtić za svu djecu, a Obrovac je i jedini među njima iz naše županije. Zlatni standard uspijevaju osigurati još samo Umag, Belišće i Vrlika, a za Obrovac se veže još jedan raritet – prvi je u državi i uveo besplatan vrtić za svu djecu. S tom su mjerom započeli još 2015. godine želeći u svojemu kraju zadržati mlade obitelji te privući i nove s obzirom na to da još od Domovinskog rata imaju problem s iseljavanjem stanovništva.


Kako je riječ o gradu s tek nešto više od 3.000 stanovnika, depopulacija je ovdje velik problem. No, ne samo to – Obrovac je godinama svrstavan u vrh najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj s visokom stopom nezaposlenosti. Grad svejedno uspijeva osigurati besplatan vrtić za svu djecu.


– Sredstva osiguravamo time što nam je to apsolutni prioritet. U dječjem vrtiću prosječno boravi oko 70 djece, a prosječno godišnje izdvajanje je 1,5 milijuna kuna. Od donošenja odluke do danas za tu smo namjenu ukupno izdvojili 12.300.000 kuna, kazao nam je gradonačelnik.