Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Završna konferencija

[FOTO] Benkovački sajam dobio novo ruho, evo kako sada izgleda

Autor: Nina Vigan

27.12.2023. 15:29
[FOTO] Benkovački sajam dobio novo ruho, evo kako sada izgleda


U Zavičajnom muzeju grada Benkovca održana je završna konferencija projekta “Benkovački sajam – unaprjeđenje infrastrukture i valorizacija”. Projekt je to koji je imao za cilj povećati kapacitete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, prerađivačke djelatnosti, trgovinu i održivi turizam. Benkovački sajam poznat je diljem zemlje, a slike s ovog sajma nesumnjivo su obišle i svijet.


Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca, rekao nam je kako je sajam znalo posjetiti od 10 do 15 tisuća posjetitelja, a u ljetnom periodu i do 20 tisuća.


Tradicijski proizvodi


Davorka Krnčević, voditeljica projekta, istaknula je kako je završetkom ugovorenih radova završio i Intervencijski plan grada Benkovca, koji je ugovoren na 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, a koji se sastoji od 12 programa i 32 građevine koje su kroz njega izgrađene. Izvođači radova bili su Golemi, Reliance d.o.o. i Inero d.o.o., stručni nadzor vršio je GIN company d.o.o., a partneri na provedbi su Razvojna agencija grada Benkovca i Benković d.o.o.
– Zadnji tehnički pregled je bio za Benkovački sajam 18. prosinca. Nakon toga se nadamo dobiti uporabnu dozvolu kako bismo sve predali našem partneru na ovom projektu, a to je Benković d.o.o. koji i inače upravlja Benkovačkim sajmom. Sam projekt Benkovačkog sajma sastojao se od četiri grupe: komunalna infrastruktura, objekt za kontrolu ulaza, objekt za izolaciju bolesnih životinja i aukcijska dvorana. Izvođenje projekta započelo je potpisivanjem ugovora s nadležnim ministarstvom, a to je 22. srpnja 2021. godine, nakon čega je provedena javna nabava i prvotno ugovorena sredstva za izvođenje sve 4 grupe radova, što je bilo 2.822.090,69 eura. Kako je to bilo izazovno vrijeme korone za sve, nažalost, došlo je i od raskida ugovora za dvije grupe radova, a nakon ponovljene javne nabave iznos koji je bio ugovoren za sve četiri grupe radova je iznosio 4.181.796,1 euro, kazala je Krnčević.


Krnčević je također zahvalila projektom timu koji je radio na ovom projektu, ali i Vodovodu, Odvodnji i HEP-u koji su osigurali priključke na infrastrukturu kako bi uspješno završili ovaj projekt nakon 6 godina. Ovim projektom željelo se potaknuti siguran plasman roba na jednom mjestu, ali i osigurati razvoj tradicijskih proizvoda i zanata koji vode do prepoznavanja u Europi.


Foto: Mislav Klanac


Poučna staza


– Dakle, na cijelom području sajma položeni su vodovi za vodu, odvodnju i električnu energiju. Izgrađeni su i prostori za proizvođače na kojima će moći nuditi svoje proizvode, a da budu zaštićeni od vremenskih neprilika. Isto tako, moramo napomenuti kako su te zgrade obložene benkovačkim kamenom, koji je rad kamenara s benkovačkog područja, a osigurane su i klupe i stolovi na kojima se posjetitelji mogu opustiti, kazala je Krnčević.Klarica je napomenuo kako je ovaj projekt od velikog značaja za grad Benkovac, te kako je uz očuvanje svoje prepoznatljive slike samo dodatno obogaćen.


– Danas smo tu radi projekta koji je od jako velikog značaja za grad Benkovac, izlagače i same posjetitelje, a koji je priveden kraju. Očekujemo da bi već drugi ili treći mjesec mogao biti i otvoren za posjetitelje. Vizura sajma je dobila jedan novi štih, ali štih koji neće utjecati na tradiciju, običaje i način trgovanja razmjenom robe na koju su ljudi naučili. Dakle, samo je unaprijeđen i obogaćen novom vizurom. Cilj je bio našim gospodarstvenicima i izlagačima omogućiti kvalitetniji pristup i trgovinu, istaknuo je Klarica te zahvalio cijelom projektnom timu i izvođačima na zahtjevnom radu s kojim su omogućili da se ovaj projekt privede kraju.


Krnčević je dodala kako još ostaje za dovršiti kompletan prostor Benkovačkog sajma, a za kojeg su ishođene sve građevinske dozvole, međutim, nije ostalo toliko sredstava.– To su tri grupe radova, točnije izgradnja građevine poslovne namjene za Benković. d.o.o. koji upravlja sajmom, građevine ugostiteljsko-turističke namjene odnosno restorana, te popločavanje prostora za ponuđače. Taj projekt je nazvan poučna staza, jer kao što znate, dio Benkovačkog sajma ulazi u mrežu Nature 2000 jer je zaštićen leptir s ovog područja, što je prilika za prijavu na jedan od ekoloških natječaja, istaknula je Krnčević te dodala kako je u ovom financijskom razdoblju kroz EU fondove osigurano duplo više sredstava nego u prethodnom, 25 milijardi eura.