Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gradska knjižnica

Održana završna konferencija projekta "Uključi se knjigom"

Autor: Nikolina Lucić

13.02.2023. 12:19
Održana završna konferencija projekta

Foto: Arif Sitnica

Projekt Gradske knjižnice Zadar “Uključi se knjigom” održavanjem je završne konferencije priveden svom kraju. Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom.
Osim nabavke biblio-kombija i pružanja knjižničnih usluga, projektom su provedene aktivnosti vezane uz unaprjeđenje kvalitete i širenje socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje osoba s invaliditetom kao što su radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, klubovi čitatelja, škola znakovnog jezika, sportske i kreativne radionice.
Provedbom projekta osigurana je i nabavka novog vozila čime su proširene usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar.
Matea Bakmaz iz GKZD pozdravila je projektne partnere, predstavnike Grada i Županije te predstavnike agencije ZADRA NOVA koji su pomogli realizaciju projekta.
– GKZD u veljači je prošle godine potpisom ugovora o bespovratnim sredstvima za realizaciju ovog projekta započela ovu nama iznimno važnu i neophodnu priču. Projektom smo proširili usluge za naše korisnike koje se služe bibliobusnim uslugama, s naglaskom na osobe s invaliditetom, a nabavili smo i nov i moderan biblio-kombi, koji je usluge GKZD učinio još dostupnijima, istaknula je Bakmaz, dodavši kako je tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta održano čak 410 radionica.
Ravnateljica GKZD Doroteja Kamber – Kontić je pak istaknula kako je današnje druženje još posebnije jer je Knjižnica novim kombijem proširila svoje usluge.
– Našu smo plodonosnu suradnju s partnerima, udrugama i korisnicima usluga zaključili ovom završnom konferencijom, no pravi će se dosezi ovog projekta još dugo vidjeti i osjetiti, kako u našim programima, tako i u samoj Knjižnici, njezinim ograncima i stajalištima knjižnice na kotačima, poručila je Kamber – Kontić.
– Uspješno smo odolijevali mnogim izazovima i problemima, te uz podršku partnera vrijedno i nesebično radili na bogaćenju naše zajednice, dodala je ravnateljica.
Ravnateljica agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović – Vuković je pak kazala kako nas knjige savjetuju, obrazuju i obogaćuju.
– Oni koji uistinu vole pisanu riječ u okrilju su knjiga proživjeli stotine života i postali vrsni sugovornici. Zahvaljujući ovom projektu knjige su postale još dostupnije najosjetljivijim skupinama društva. Ovo je godina vještina, a čitanje upravo jača socijalne i društvene vještine, čime osoba bogati svoju lokalnu zajednicu, naglasila je Dujmović – Vuković i kazala kako je agencija pružala potporu i podršku tijekom provedbe projekta.
Socijalna pedagoginja Valentina Cendori odradila je preko 100 radionica diljem županije, te zna sve osobitosti ovog projekta.
– Osoba s invaliditetom koja uđe u prostore Knjižnice biti će toplo i srdačno prihvaćena, imajući na raspolaganju sve alate za što lakše i produktivnije korištenje usluga Knjižnice. Odmicanjem projekta stekli smo povjerenje zajednice i pružili psiho – socijalnu podršku u punom smislu tog izraza, rekla je Cendori, kazavši kako je ovaj projekt osobama s invaliditetom pomogao da ostvare svoja osnovna ljudska prava.