Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

MREŽA ZA PODUZETNIKE

Novi poduzetnički inkubator planira se otvoriti uoči Božića

Autor: Goran Šimunov

05.12.2023. 10:01
Novi poduzetnički inkubator planira se otvoriti uoči Božića

Foto: Luka JeličićTehnički pregled objekta Novog poduzetničkog inkubatora koji se gradi u Petrčanskoj ulici na Bilom brigu zakazan je za 12. prosinca 2023. godine. Shodno trenutačnoj situaciji na gradilištu službeno otvaranje Novog inkubatora planira se netom prije božićnih blagdana, kazao nam je jučer Ivica Katić, voditelj Sektora potpore poduzetništvu u gradskoj tvrtki Inovativni Zadar d.o.o.


Radovi na ovoj zgradi započeli su u svibnju 2021., a izvođač, tvrtka Minigradnja iz Vodica dobila je rok od 14 mjeseci za završetak radova. Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Operativni program konkurentnost i kohezija, a ukupne je vrijednosti 3,3 milijuna eura (24,5 milijuna kuna), od čega je 2,5 milijuna eura (18,5 milijuna kn) bespovratnih sredstava. Sve mora biti gotovo do kraja godine zbog toga što ova financijska perspektiva završava krajem 2023. te se mora zgotoviti Inkubator kako bi uspjeli povući sva europska sredstva namijenjena za njegovu izgradnju. U početku su postojala opravdana kašnjenja radova, budući da je bilo problema s nabavom materijala, a na sve je utjecala i pandemija koronavirusa.


Penali izvođaču


Katić nam je svojedobno otkrio kako su radovi na izgradnji zgrade Novog inkubatora poskupjeli 113.000 eura, odnosno oko četiri posto vrijednosti osnovnog ugovora.
– Zbog kašnjenja izvođenja radova, Inovativni Zadar obračunao je penale izvođaču radova u sveukupnom iznosu od 294.830,13 eura odnosno 10 posto vrijednosti Ugovora bez PDV-a. Razlozi kašnjenja koje je izvođač radova naveo u svom zahtjevu za produljenje roka izvođenja radova od 11. travnja 2023., na temelju mišljenja glavnog nadzornog inženjera u cijelosti su utvrđeni kao neopravdani te su se shodno Ugovoru o izvođenju građevinskih radova stekli uvjeti za obračun predmetnih penala, kaže Katić dodajući kako su u tijeku brojni završni radovi.


– Uređuje se fasada zgrade, a radi se o montaži perforirane fasade. Traju i završni radovi na uređenju okoliša zgrade, priprema se asfaltiranje parkinga te se izvode hortikulturni radovi na uređenju zelenih površina, kao i radovi na montaži opreme i namještaja. Također, trenutačno se provode radovi na unutarnjem čišćenju zgrade, a provode se i potrebna ispitivanja svih ugrađenih instalacija i uređaja koji su preduvjet za provođenje tehničkog pregleda, pojašnjava voditelj Sektora u Inovativnom Zadru, tvrtki koja je u prethodnom razdoblju provela anketu o interesu zadarskih poduzetnika za poslovanjem u Novom poduzetničkom inkubatoru.


– Na javni poziv za iskaz interesa za poslovanjem u Novom inkubatoru zaprimili smo sveukupno 74 prijave, a najveći broj odnosi se na IT djelatnosti, djelatnosti kreativnih industrija (marketing, dizajn, arhitektura i sl.), te na ostale poslovne djelatnosti, otkriva Katić.


Ivica Katić, voditelj Sektora potpore poduzetništvu u Inovativnom Zadru


Tehnička i stručna pomoć


Po završetku građevinskih radova u novoj zgradi slijedi opremanje ugovoreno na tri mjeseca, za 200 tisuća eura.


U Inovativnom Zadru u više navrata su isticali kako je izgradnja Novog poduzetničkog inkubatora iznimno važna, budući da su se inkubatori pokazali izvrsnim alatom za razvoj poduzetništva te se ovakvim projektima olakšava rad poduzetnicima i pridonosi rastu broja tvrtki, obrta i zaposlenih.


U ovom gradskom prostoru će svima koji u njima budu djelovali stručnjaci Inovativnog Zadra pružiti svu tehničku pomoć, osobito na početku rada. Onima koji u njemu budu radili na raspolaganju će biti tri ureda površine od 75 do 100 metara četvornih, od kojih će svaki imati između 10 i 14 radnih mjesta, a imat će i dvadesetak coworking mjesta, tri manje sale za sastanke, konferencijsku dvoranu kapaciteta 100 mjesta te prostor za zajednički boravak.


Zadar je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je započeo s izgradnjom i uređenjem prostora i mreže za poduzetnike i start-upove koju čine INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na Sveučilištu i Centar za kreativne industrije.