Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Novi Bokanjac

Nova zelena oaza Zadra na 7,5 hektara

Autor: Matea Guzalić

18.07.2023. 13:51
Nova zelena oaza Zadra na 7,5 hektara

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Zadra, zajedno sa svojim suradnicima, predstavnicima izvođača radova, projektanta i stručnog nadzora, u utorak je posjetio lokaciju budućeg parka “Novi Bokanjac”. Ova zelena oaza prostirat će se na impresivnih 7,5 hektara, omeđena Ulicom Hrvatskog sabora na jugu, Putom Vrela na istoku i Ulicom Franje Fanceva na sjeveru.


Projekt parka “Novi Bokanjac” obuhvatit će širok spektar sadržaja koji će poticati aktivan boravak u prirodi. Posjetitelji će imati priliku uživati u amfiteatru, trim stazi, šahu, čunjevima, umjetnoj stijeni za penjanje, vodenoj površini, boćalištu, igralištu za badminton, stolnom tenisu te rampi za rolere. Osim toga, park će biti obogaćen karoceima, kameno-skulpturama, igralištima za djecu s pješčanicima, drvenim površinama, travnjačkim labirintom, nadstrešnicama i pergolama. Uređene zelene površine, kameni zidovi, obnovljene mocire i suhozidi te obnovljena borova šuma dodatno će upotpuniti ljepotu i prirodnu ravnotežu parka.


– Ovaj projekt pokazuje u kojem smjeru ide naš grad. Ovo je jedna urbana i zelena transformacija grada Zadra koju smo započeli na Vruljici i Sfingi, a sada nastavljamo ovim parkom. Ovdje su u sklopu aglomeracije izgrađena tri retencijska bazena koji će također postati zelena oaza. Zadar nastavlja s programima zelene transformacije, pogotovo što je sada u Europskim fondovima već osigurana alokacija od preko 400 tisuća eura u kojima će se na prostoru grada i na otocima posaditi preko 2000 stabala. Ovo će biti jedna velika oaza na ponos kvartu na ovom području, izjavio je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, dok je Enio Meštrović iz Nezavisne liste naglasio važnost zaštite okoliša.

– Ovo je naš amandman još od prije dvije godine, no u međuvremenu se rješavala papirologija i sada je napokon došlo do realizacije rješenja. Ovaj naš amandman počinje ovdje, a od ove godine nastavlja se uređenjem ovog parka do Plodina. Dakle, idemo sačuvati ovo zelenilo koje imamo za naše ljude i ne dopustiti betonizaciju i devastaciju okoliša, izjavio je Meštrović.


Arhitekt Bogdan Marov i glavni projektant opisao je kako je došlo do realizacije ovog projekta.


– Dolazim iz arhitektonskog studija “Rene” koji je odgovoran za projektiranje ovog parka. Ideja za park nastala je prije petnaestak godina u detaljnom planu uređenja, pri čemu je prostor već tada bio predviđen za izgradnju parka. Ovaj park se ne ograničava samo na klasično hortikulturalno uređenje, već je konceptualiziran kao prostor s raznolikim aktivnostima za korisnike. Osim toga, u daljnjoj budućnosti planirana je izgradnja centralnog objekta koji će uključivati priručne radionice, upravu parka, sanitarni čvor i manji ugostiteljski objekt, no to će biti realizirano kao treća faza gradnje. Ovaj dio grada postat će izuzetno atraktivan mlađoj populaciji koja će često koristiti ovaj park, objasnio je Marov.


Vrijednost ugovorenih radova iznosi 388.354,38 eura bez PDV-a, odnosno 485.442,97 eura sa PDV-om. Rok završetka radova je 90 dana od dana uvođenja Izvođača u posao.