Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

I nakon podizanja optužnice

Nitko nije tražio izuzeće sutkinje optužene za krađu

Autor: Marina Vlakić

25.03.2023. 08:58
Nitko nije tražio izuzeće sutkinje optužene za krađu

Foto: Arif SitnicaSutkinja zadarskog Trgovačkog suda koju je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo za kazneno djelo krađe, nakon godišnjeg odmora vratila se na posao, a provjerom na sudu saznajemo da u međuvremenu niti jedna stranka u postupcima koje vodi nije tražila njezino izuzeće.


Izjavila nam je to glasnogovornica suda Katarina Zdunić, što znači da optužena sutkinja i dalje vodi parnice sve dok sud ne potvrdi ili odbaci optužnicu. Podsjetimo, splitsko tužiteljstvo 13. siječnja ove godine optužnicu protiv 40-godišnje Zadranke podiglo je jer je »u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela, čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)«.


Naime, sutkinja i dalje radi jer se Sud u njezinom slučaju pozvao na odredbu članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina. Naime, na pitanje hoće li Državnom sudbenom vijeću podnijeti zahtjev za udaljenjem sutkinje s posla te, ukoliko ostaje na dužnosti, ostaje li do potvrđivanja optužnice ili do pravomoćnosti presude, predsjednik Trgovačkog suda Tomislav Jurlina nam je odgovorio kako je postupanje predsjednika Suda, kao i Državnog sudbenog vijeća u ovakvim situacijama propisano odredbama Zakona od Državnom sudbenom vijeću.
– A samo udaljenje suca propisano je odredbom članka 73. stavak 2. i 3. tog zakona, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju sutkinji u kaznenom postupku stavlja na teret kazneno djelo sa zapriječenom kaznom od tri godine zatvora. Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kad je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku. Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku ni jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje, kazao je Jurlina.