Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SVIH ĆE ZADRŽATI

Nitko neće biti otpušten zbog zatvaranja deponija u Diklu

Autor: Marina Vlakić

01.08.2023. 15:15
Nitko neće biti otpušten zbog zatvaranja deponija u Diklu

Foto: Luka JeličićIako se svi raduju otvaranju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, radnici Čistoće koji rade na deponiju Diklo zabrinuti su za svoj posao. Nije to stoga što im je tako najavila uprava firme, već zbog upozorenja dijela vijećnika na Gradskom vijeću. Naime, HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Bruno Milin na zadnjoj je sjednici direktora Čistoće pitao što će biti s radnicima na deponiju Diklo, ističući kako među njima ima dobrih te ne bi bilo dobro da završe na ulici. Direktor gradske tvrtke Eko Zadar, Dino Perović, koja otvara Centar u Biljanima, odmah je pojasnio kako će dio njih imati posao u njihovoj tvrtki Eko u novom Centru u Biljanima Donjim.


Naime, već sredinom listopada započinje probni rad u Centru kada će dio radnika biti prebačen u Eko Zadar. Gradonačelnik Branko Dukić čak je dio vijećnika pozvao na obilazak Centra ističući kako je riječ o mega projektu koji se financira iz gradskog proračuna.


Direktor Čistoće, Ivan John Krstičević, o spekulacijama o otkazima kaže kako su se odavno pripremili za ovaj projekt te da nema govora o otkazima djelatnicima s deponija Diklo.


Na deponiju 45 radnika
– Na deponiju u Diklu imamo 45 djelatnika jer se tamo nalaze i sva naša reciklažna dvorišta, Diklo, Gaženica, Sveti Filip i Jakov i Novigrad. Ova dvorišta tamo i ostaju, što znači da treba i radnika koji će, kao i dosad, raditi na reciklaži otpada. Plan nam je stoga dio radnika zadržati u Diklu, drugi će dobiti prenamjenu posla, dok će dio radnika preuzeti gradska tvrtka Eko. Smatram da je to plan koji svih zadovoljava i nitko neće dobiti otkaz, ističe Krstičević.


Napominje kako se Centar za gospodarenje otpadom otvara 1. siječnja iduće godine, a probni rad počinje već 16. listopada kada će se miješani komunalni otpad voziti u Biljane Donje, ne više u Diklo.


– S nastavkom rada Centra povećavat će se i količina otpada koju ćemo slati u Centar, čime će i radnici koji budu upućeni tamo biti potrebni te nitko neće dobiti otkaz, zaključuje direktor.


Otkaza neće biti i stoga što ova gradska tvrtka već godinama muku muči sa zapošljavanjem radnika, a situacija je kulminirala uoči sezone. Naime, stopa bolovanja tada se povećala na čak 15 posto ljudi koji su išli na bolovanje.


Foto: Luka Jeličić


Posao nikad nije trpio


Dotad se stopa bolovanja kretala na oko pet posto te je tvrtka uspijevala funkcionirati s postojećim kadrom, no ovakva situacija nije im dugo bila zabilježena. Problem je tim veći jer su u sezoni morali imati i daleko veći broj djelatnika te zaposliti i sezonce, a natječaji uglavnom propadaju. O stanju u ovoj gradskoj tvrtki tada je kazivao i podatak da je propao i natječaj kojim su tražili 25 radnika te dobili čak 24 prijave. Međutim, na razgovor se odazvalo samo njih 11, tek trojica su došla na liječnički pregled, a nakon tri tjedna rada i ta su trojica otišla. Jedan od njih bio je izbjeglica iz Ukrajine i dulje je vrijeme bio bez posla, no i on je brzo otišao. Naime, ostala dvojica čistača raskid ugovora tražila su već nakon tri tjedna rada, a treći je otišao nakon mjesec dana. Situacija je bila teška jer je bila riječ o »interventnom natječaju« objavljenom nakon naglog odlaska radnika iz tvrtke.


Međutim, zahvaljujući dobroj organizaciji direktora Ivan Johna Krstičevića, posao nikad nije trpio te djelatnici Čistoće i ovu sezonu odrađuju na najvećem mogućem nivou, što se vidi i po izgledu grada.


Foto: CGO BILJANE DONJE


Plaće u stalnom fokusu


– Plaće djelatnika Čistoće u stalnom su nam fokusu. Od srpnja prošle godine do danas povećavale su se u dva navrata te na njih trenutačno izdvajamo 16 posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Treba naglasiti kako Čistoća nije ni na kakvom proračunu bilo koje jedinice lokalne samouprave, a cijena usluge nije se mijenjala još od siječnja 2018. godine. S druge strane, zakon predviđa da cijena mora biti sastavni dio Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Takvu odluku donose gradsko ili općinsko vijeće, a svako je vijeće političko tijelo koje, kao takvo, iz bilo kojeg razloga može glasovati za ili protiv neke odluke, kazao je Krstičević koji je još uoči usvajanja proračuna Grada apelirao na povećanje plaća njegovim radnicima.


Naime, kako bi zaustavio odljev djelatnika, još u veljači ove godine donio je novu sistematizaciju radnih mjesta kojom je koeficijent plaća čistača podignut za šest posto, a prije godinu je dana plaće povećao za deset posto. Krstičević je ovim potezima htio motivirati radnike na ostanak te privući nove jer, kako kaže, na tržištu rada već godinama nisu atraktivan poslodavac. Stoga ne treba sumnjati ni u njegovu najavu o tome kako će zadržati sve radnike s deponija u Diklu jer otkako je preuzeo Čistoću – ispunio je sve što je najavio.


John Ivan Krstičević, Foto: ARHIVA ZL