Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

dugotrajni problem

Mještani Pašmana već mjesecima bez adekvatne zdravstvene skrbi

Autor: Matea Guzalić

01.08.2023. 13:31
Mještani Pašmana već mjesecima bez adekvatne zdravstvene skrbi

Foto: Arhiva ZLStanovnici općine Pašman suočavaju se s dugotrajnim problemima u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti koji traju od početka ove godine, nakon što je stalna doktorica obiteljske medicine otišla na specijalizaciju. Nakon njezinog odlaska, Dom zdravlja Zadarske županije nije uspio pronaći adekvatnu zamjenu, što je rezultiralo teškoćama u pružanju potrebne zdravstvene skrbi lokalnom stanovništvu.


Unatoč višestrukim javnim natječajima za zamjenu doktorice do njezinog povratka, nitko se nije javio za tu poziciju.


No, problem leži u činjenici da je u natječaju navedeno kako za kandidata liječnika ne postoji mogućnost smještaja, što se pokazalo netočnim. U zgradi ordinacije u Neviđanima postoji uređen stan koji je namijenjen za liječnika obiteljske medicine, no taj stan je dodijeljen tehničaru koji radi na hitnom prijemu u mjestu Kali.
Dodatno, u zgradi ordinacije u mjestu Kali također postoji slobodan i uređen stan u kojeg bi se mogao prebaciti tehničar iz hitnog prijema, što bi omogućilo kvalificiranom liječniku obiteljske medicine da preuzme dužnost u Neviđanima. No, ovo očigledno rješenje problema nije iskorišteno.


Nakon frustrirajućih šest mjeseci čekanja, pašmanski stanovnici su napokon odahnuli kad je u ordinaciju u Neviđanima početkom srpnja primljena doktorica na određeno vrijeme.


Nedostatak zdravstvene zaštite neizdrživ


Međutim, njihova radost je bila kratkog vijeka jer je samo tri dana nakon početka rada, Dom zdravlja donio odluku o premještaju nove doktorice u Bibinje, a ubrzo nakon toga je ona otišla u općinu Vir, ostavljajući tako stanovnike Pašmana ponovno bez ikakve zamjene.


Kako je navedeno na informativnom portalu Otoka Pašman, uputili su pitanja Domu zdravlja Zadarske županije, a u njihovom odgovoru se navodi kako je doktorica bila potrebnija na drugoj lokaciji te se niti jednom riječju ne spominje činjenica da nije osigurana zamjena bez koje su pašmanski pacijenti ostali bez zdravstvene zaštite.


Kontaktirali smo Krešimira Ćosića, načelnika Općine Pašman, kako bi nam dao svoj komentar na ovu problematičnu situaciju.


– Situacija s nedostatkom adekvatne zdravstvene skrbi na našem otoku je neizdrživa i traje predugo. Pet natječaja je prošlo, no kad se netko konačno javio za zamjenu, oni su ga jednostavno ispremještali na druge lokacije. To je apsolutno nedopustivo, a to je pitanje koje moramo postaviti Domu zdravlja i Zadarskoj županiji koja im je nadležna.


Naši ljudi su sve nervozniji svaki dan, pogotovo sada u turističkoj sezoni kada imamo četiri puta više stanovnika nego zimi. No, čak i zimi je situacija bila neizdrživa, osobito jer su naši stanovnici uglavnom stariji ljudi.


Ovo se jednostavno mora hitno riješiti. Jedino rješenje je da nam vrate našu doktoricu koja se prijavila na natječaj za radno mjesto u Neviđanima, gdje joj je i mjesto, izjavio je Ćosić.