Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LJETOVANJE U STARIGRADU

Nije onečišćenje, nego cvjetanje mora

Autor: Iva Bucić

19.07.2023. 13:15
Nije onečišćenje, nego cvjetanje mora


Iako se Hrvatska po kvaliteti mora nalazi pri samom vrhu u Europi, od početka ljetne sezone na više je plaža diljem obale zabilježeno značajnije onečišćenje. Sumnje na onečišćenju mora sada su se javile i u Starigradu-Paklenici.


Naime, javio nam se čitatelj koji nam je poslao video onečišćenog mora nedaleko od Bluesun hotela. On od kraja lipnja sa suprugom i petero malodobne djece boravi u Starigradu, a ističe da je posljednjih dana more posebno zagađeno.


Čekati buru


– Ljetujem u Starigrad Paklenici sa suprugom i petero malodobne djece od 3 do 10 godina. More je zadnjih tjedan dana toliko zagađeno da je to strašno, na površini uz plažu kod »Kuline« (plaži koja je proglašena kao jedna od najljepših na našoj obali) pa uz obalu prema Selinama stalno nailazi nekakva pjena i prljavština nalik kanalizaciji. Došlo je do toga da se bojimo ući u more…Osuđeni smo čekati da počne puhati bura pa da odnese taj užas da bismo se mogli kupati, a do tada nam je ljetovanje uništeno, kaže čitatelj.
U Zavodu za javno zdravstvo ističu da su zaprimili prijave iz Starigrada-Paklenice, no ističu da nema razloga za brigu.


– Imali smo dvije pritužbe, no u oba slučaja riječ je o cvjetanju mora. Drugi smo put radili istraživanje ispred hotela Bluesun na zahtjev samog hotela. Cvjetanje mora izgleda dosta ružno, a događa se uslijed pojave visokih temperatura, dotoka vode s kopna i slično, ali u tom slučaju pjena koja se stvara nije ni na koji način opasna za zdravlje. Ako se u moru zaista pojave nečistoće, to treba prijaviti Inspekciji zaštite okoliša, poručuje voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša, Benito Pucar.


Cvjetanje mora najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja, a pjena na morskoj površini nastaje kao posljedica proliferacije fitoplanktona. Fitoplankton izlučuje sluz dok ima hrane, a potom alge odbacuju niti, pretvaraju se u spore i tonu na morsko dno. U procesu razgradnje nastaju mjehurići pomoću kojih sluz isplivava na površinu mora. Međutim, kao što su istaknuli u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, cvjetanje mora ne ostavlja nikakve posljedice na ljudsko zdravlje.


Hotel Bluesun


Naš čitatelj, s druge strane, tvrdi da su i on i članovi njegove obitelji u dva navrata dobili simptome koje povezuje s onečišćenim morem.


– Mi smo ovaj tjedan već dva puta imali želučane i crijevne tegobe i povezali smo našu ‘bolest’ s ovim onečišćenjem. Danas smo se provozali malo dalje od obale i naišli na užas koji možete vidjeti na videu. Ljetujem ovdje cijeli svoj život i gotovo sam siguran da se radi o hotelu Bluesun jer njihova kanalizacijska cijev se nalazi u moru točno na tom području. Sad dolazimo do pitanja kako je moguće da tako veliki lanac hotela nema riješenu kanalizaciju ili pročistač i truje nas sve skupa u široj okolici, pita se čitatelj.


Obratili smo se hotelu Bluesun za komentar, međutim, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.


Zavod za javno zdravstvo u Starigrad će opet izaći na teren sljedeći tjedan, u sklopu redovitog ispitivanja kakvoće mora.