Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mještani ogorčeni

Nezakonito odlaganje iskopnog materijala na privatnom zemljištu u Kožinu izaziva probleme

Autor: Marina Šaponja

25.02.2023. 18:54
Nezakonito odlaganje iskopnog materijala na privatnom zemljištu u Kožinu izaziva probleme

Foto: Luka JeličićMještani Kožina već se danima bore kako bi zaustavili bespravno nasipavanje zemljišta na jednom zemljištu koje je u privatnom vlasništvu. Nasipavanje, prema riječima mještanina Živka Živkovića, traje već 15-ak dana, a dovoz iskopnog materijala u visini je nekoliko metara.


– Kožino je postalo divlja deponija, deponij s Dikla i Biljana su preselili k nama. Ne znamo je li vlasnik svoje zemljište možda iznajmio da se na njega odlažu kamenja ili to radi iz nekog drugog razloga, ali ovo je užas. Kontaktirali smo i građevinsku inspekciju i komunalne redare koji su izašli na teren. Mi smo onima koji dovoze taj materijal zabranili da sa strane ceste nasipavaju, pa sad kamioni idu okolo i kamenja dovoze na drugu stranu, priča nam Živković čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini zemljišta na kojem, kako je vidljivo, niče divlji deponij.


Uznemireni iznajmljivači


Mnogi od mještana koji žive u susjedstvu bave se i turizmom, pa im ovakvi prizori okoliša na kojem se svakog dana, a većinom vikendom i to kako bi se izbjegle inspekcije, rastu gromade kamenja, ne idu u prilog.
– Ne znam namjerava li vlasnik terena možda na njemu graditi kuću pa nasipava teren, ali i to je zabranjeno ako se nasipava nekoliko metara u visinu. Ispred zemljišta na kojem se nasipava je poljoprivredno zemljište na kojem se ne može graditi ništa, pa mu ni ovako ne bi bio zatvoren »pogled«. Vlasnik spornog terena živi u Austriji, pa me baš zanima bi li tamo mogao raditi ovo što radi kod nas, dodaje Živković, ističući kako ovo nije prvi put da se u Kožinu bespravno nasipavaju tereni, pomorsko dobro i da nastaju divlja odlagališta svakakvog otpada.


Mario Medić, predsjednik Mjesnog odbora Kožina upoznat je s ovom pričom i osobno je zvao inspekcije da izađu na teren.


Kažnjavanje prekršitelja


– Procedura je u tijeku. Pokušavamo kontaktirati i vlasnika, a radi se Marijanu Brajinoviću, našem čovjeku koji živi u Beču. Naime, svako nasipavanje terena je nelegalno, ako se i ide u nasipavanje terena treba imati lokacijsku i građevinsku dozvolu za to, ali i tu je riječ tek o nasipu visine 30-ak ili 40-ak centimetara. Ne znam je li već neka kazna ispisana, ali sigurno će ih biti, rekao je Medić.


Upit smo poslali i u Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Zadra čiji su djelatnici izašli na teren i upoznati su s nasipavanjem zemljišta materijalima iskopa.


– Komunalni redar je postupajući po prijavi evidentirao zatečeno stanje te proslijedio na nadležno postupanje službi rudarske inspekcije, s obzirom da je riječ o materijalu iskopa, potom inspekciji zaštite okoliša sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom nastavno na sumnju da je pravna osoba počinila prekršaj i građevinskoj inspekciji nastavno na zaključak da je za evidentirane radove potrebna izrada projektne dokumentacije, stoji u odgovoru Odsjeka za komunalno redarstvo grada Zadra.