Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OZELENJIVANJE grada

Na 17 gradskih i sedam otočnih lokacija Zadar će dobiti »zelene oaze«

Autor: Alen Plahinek

20.02.2023. 09:11
Na 17 gradskih i sedam otočnih lokacija Zadar će dobiti »zelene oaze«

Foto: Luka JeličićZa sve one kojima smeta more armiranog betona koje nas danas okružuje stižu bolje vijesti. Grad Zadar krenuo je u projekt ozelenjivanja gradskih područja, kako bi nam svima bilo ljepše i zdravije živjeti. Ovaj iznimno važan projekt, za dobrobit boljeg života, provodi Upravni odjel za EU fondove, a njegova v.d. pročelnice, Stefani Mikulec Perković, kazala nam je o pojedinostima ozelenjavanja.


– Projekt predviđa sadnju ukupno 2621 sadnice, od čega je 1181 stablo i 1440 sadnica lovora. Od stabala predviđena je sadnja borova, hrasta crnike, žutog bagrema, čempresa, tamarisa i bijele murve. Sveukupno su planirane 24 lokacije, 17 ih se nalazi na području grada, Ulica Akcije Maslenica, Ulica Ante Starčevića, Crno, Gaženička cesta, Biogradska cesta, Punta Bajlo, Uvala Bregdetti, Kolovare, Ulica Benka Benkovića, Perivoj Vrulje, Ulica Miroslava Krleže, Vidilica – bunker, Kožino, Petrčane, Bokanjac – Novi Bokanjac, Žmirići i Ulica Hrvatskog sabora. Ostalih sedam lokacija za sadnju su na otocima u blizini, Molatu, Malom i Velom Ižu, Olibu, Silbu, Istu i Premudi, otkrila nam je Mikulec Perković dodajući kako je radna faza projekta odgođena, zbog neizglasavanja gradskog proračuna.


– Na sadnju ćemo morati malo pričekati, dijelom radi nužnih pripremnih radnji i pogodnog vremena sadnje, ali i radi problematike proračuna za 2023. godinu bez čega ne možemo dalje. Sve što od pripremnih radnji budemo u mogućnosti odraditi ćemo napraviti, međutim taj dio se odnosi samo na dio administrativnih radnji i procesa, objašnjava ova v.d. pročelnice.


Dobili novac iz Fonda
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao je »zeleno svjetlo« za ozelenjivanje gradova kroz 46 projekata u ukupnoj vrijednosti 15 milijuna eura. Grad Zadar jedan je od gradova koji je dobio financijska sredstva.


– Ukupna planirana vrijednost ulaganja je 557.435.8 eura (4,2 milijuna kuna) od čega je 398.168,43 eura (3.000.000 kn) osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša. To ujedno čini i maksimalni iznos sredstava koji je bilo moguće povući po projektu. Ovaj projekt jedan je segment razvoja Grada u pogledu obnove, razvoja i zelene tranzicije prostora.


Vizija formiranja tzv. zelenih otoka diljem grada uključivo njegove urbane, ali i peri-urbane dijelove obuhvaća brojne projekte većeg i manjeg opsega ulaganja u zelenu infrastrukturu i zelenu urbanu obnovu. Projekt »Proširenje postojećih i izgradnja novih zelenih površina grada Zadra« jedan je od navedenih koji odgovara na potrebe provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama definiranih u nacionalnim i lokalnim strateškim i planskim dokumentima, kaže Mikulec Perković dodajući kako ne planiraju stati na pukom ozelenjivanju, nego se nastoji educirati djecu kako bi se ovakva praksa nastavila i u budućnosti.– Na projektu uz Grad Zadar sudjeluje i Društvo istraživača mora »20000 milja« koje će provoditi edukacije za djecu, mlade i odrasle o utjecaju klimatskih promjena. Svaka pa i najmanja sadnja, posebice u urbanim dijelovima, znači izrazito mnogo. Grad je ovim projektom čvrsto zakoračio naprijed prema ostvarenju svoje vizije zelenog razvoja, no ovakvih bi koraka i intervencija u pogledu zelene infrastrukture u godinama koje slijede trebalo biti sve više.


Svatko od nas može doprinijeti ozelenjivanju grada, primjerice dodatnim obogaćivanjem zelenilom svojih dvorišta što će dodatno uljepšati sliku grada. Možda prvih nekoliko godina ovaj projekt i sadnice koje će se posaditi neće toliko doći do izražaja u njihovom punom obujmu i sjaju, međutim ovo je izrazito važno ulaganje u povećanje kvalitete života u našem gradu i u još ljepšu budućnost naše djece, ističe v.d. pročelnice.


Temelj za buduće projekte


Ovim projektom povukla su se pitanja i o famoznoj biciklističkoj i pješačkoj stazi u Ulici kneza Branimira, ali i o mogućim novim parkovima i dječjim igralištima kada Grad, jednog dana kada se dobije proračun, završi s ozelenjivanjem postojećih i uređivanjem novih zelenih površina.


– Za postizanje biciklističke i pješačke staze prije svega važno je napraviti glavne prometne pravce kroz grad i osigurati brz i nesmetan protok prometa te njegovo što kraće zadržavanje u središtu grada. Osiguravanje takve infrastrukture omogućit će reorganizaciju prometnog sustava te prenamjenu određenih prometnica u primjerice jednosmjerne ulice, čime bi se trebao osloboditi prostor za biciklističke staze i/ili pješačke staze.


Po pitanju dječjih igrališta dio projekata realiziran je kroz projekt KVARTipo te primjerice projekt senzoričkog parka Vruljica i dodatnog opremanja dječjeg igrališta u sklopu ŠC-a Višnjik. Upravo smo nedavno u Parku Vruljica u suradnji s Nasadima dodatno obogatili park s biljnim fondom.


Zasađeno je devet novih stabala, od čega tri ukrasne trešnje, tri arizonska čempresa, jedan likvidambar, jedan ginko te jedna tužna vrba. Uz ovo, dodatno je zasađeno više od 100 sadnica novih biljaka, primjerice lavande, mente, ružmarina i sl. koji osim što krase Vruljicu, prilikom cvatnje omogućuju razvoj senzorike kod djece u pogledu aktivacije njuha.


U gotovo svim projektima koje provodimo ugrađena je zelena komponenta kao horizontalna tema, iako nije svaki put izražena u obliku sadnje zelenila. Dodatno u visokoj fazi spremnosti za implementaciju je nekoliko projekata u tom pogledu, primjerice jedan od njih je i park uz Ulicu Kažimira Zankija, no mnogo toga lijepoga je još pred nama, zaključuje Mikulec Perković.