Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

dikljani najavili blokadu

Nema vode, turisti otkazuju rezervacije, Peronja kaže da "mogu voziti po tucaniku"

Autor: Marina Vlakić

14.06.2023. 10:48
Nema vode, turisti otkazuju rezervacije, Peronja kaže da

Foto: Luka JeličićSezona je već u punom jeku, a dio Dikljana nema niti – vodu. Turisti su šokirani, ne mogu se tuširati, neki i napuštaju apartmane, a dio njih otkazuje rezervacije jer vlasnici apartmana ne mogu im ponuditi elementarnu uslugu, vodu. Neki iznajmljivači nemaju ni prilaz kući, dok su dijelovi Dikla još uvijek pod šljunkom.


Najnovija situacija u jednom od najturističkijih dijelova grada takva je da mještani čak najavljuju blokadu prometnica. Upravo to je na prosvjedu prošle subote izjavio jedan od organizatora prosvjeda, Mario Živković, ističući kako je Diklo primjer poremećenog plana rada jer su ulice već mjesecima raskopane.


– Turistička je sezona tu i ljudi ne znaju kako da turiste dovedu do lokacije apartmana. Ludwig Pfeiffer je izazvao više problema nego koristi. Isto se dešavalo i prošle godine kada smo se također sramotili pred našim turistima. Lani smo skupili 250 potpisa i peticiju s upozorenjem poslali Gradu i OLAF-u koji je tražio dodatne informacije.
Kao da je netko na brzinu išao ubaciti ono što je trebalo biti zadnje, a jasno nam je da se na Boriku trenutno rade 82 stana i u rujnu ide novi urbanistički plan uređenja. Može doći i do zagađenja mora u Diklu, najavio je Živković napominjući kako će mještani blokirati prometnice u Diklu ukoliko se na gradilištima ništa na promijeni.


Asfaltiranje više ulica


I jučer su nam mještani Dikla potvrdili da u nekim dijelovima mjesta nije bilo vode, zbog čega su bili prisiljeni zatvoriti rezervacije dok se situacija ne riješi te izvođač ne osigura prilaz apartmanima, a prije svega opskrbu vodom. S obzirom da je gradska tvrtka Odvodnja najavila dovršetak radova do 15. lipnja, a da Dikljani najavljuju blokadu prometnica, direktora Grgu Peronju pitali smo hoće li radovi biti gotovi do roka, odnosno sutra.Peronja i sam priznaje da radovi neće biti gotovi do sutra, ali kaže da se automobilima može voziti – po šljunku. Na pitanje koji je, u tom slučaju, novi rok dovršetka radova, nije htio odgovoriti, upravo zato da ga Dikljani »opet ne bi hvatali za riječ«.


– U srijedu planiramo asfaltirati Barišićevu, Grancarićevu i Školsku ulicu, a do kraja tjedna bit će gotova i šetnica, odnosno popločenje od crpne stanice prema zapadu te betoniranje drugog dijela prema Taverni. Rampada je asfaltirana dvije trećine, a ostatak je pod tucanikom i može se voziti, a danas-sutra očekujemo i dovršetak grubih radova na Njivicama.


Ulica neće biti asfaltirana, ali će se moći voziti po tucaniku. Ni preko Rampade se neće moći voziti, ali će se moći preko Puta njivica, isto po tucaniku jer još neće biti asfaltirano, otvoreno će direktor Odvodnje o najnovijoj situaciji na dikljanskim prometnicama.


Najavljuje kako će se, tamo gdje asfalt još nije postavljen »moći voziti po tucaniku«, no najprije idu u asfaltiranje ulica u starom dijelu mjesta zbog što bolje protočnosti prometa te kretanja pješaka i gostiju.


»Bit će kad bude«


– Mislim da im je to ključno, Rampada je već dvije trećine pod asfaltom, a ostatak pod tucanikom i vozilima se može, kaže Peronja, a na ponovljeno pitanje kada će onda radovi biti gotovi, odgovara da »to ne može reći«.– Tako me i Dikljani love za rok kojega sam iznio na sastanku prije mjesec dana i sada se drže tog 15. lipnja. Zato ovoga puta neću reći, bit će kada bude, najavljuje Peronja.


Završetak aglomeracije na način »bit će kada bude« Dikljanima se neće dopasti je je, prije svega, turistima teško objasniti dvije stvari – zašto nemaju vode i zašto do apartmana moraju po šljunku.


Ostaje stoga vidjeti kada će radovi u Diklu doista biti gotovi, odnosno kada će se mještani vratiti normalnom životu, a turisti odmoru sa svime što im u civiliziranom svijetu pripada, pogotovo tekućom vodom, a ne ovom koju dio mještana mora dopremati iz cisterni.


Naime, mještani Dikla već su više puta podsjetili na sastanak u Gradskoj upravi na kojem im je obećano da radova preko ljeta neće biti. Za plan aglomeracije predstavljen na sastanku u veljači već tada su rekli da nikako ne može biti realiziran na vrijeme, no ipak nitko nije ni slutio da će Dikljani u turističku sezonu bez vode i po šljunku.