Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAKON PROSVJEDA

Dukić se danas sastaje s njemačkim izvođačem zbog kašnjenja radova u Diklu

Autor: Marina Vlakić

08.02.2023. 09:53
Dukić se danas sastaje s njemačkim izvođačem zbog kašnjenja radova u Diklu

Foto: Arif SitnicaDanas u 12.30 u gradskoj upravi održat će sastanak zadarskog gradonačelnika Branka Dukića s predstavnicima njemačke tvrtke Pfeiffer, direktorom Odvodnje Grgom Peronjom te voditeljem projekta aglomeracije u Diklu.


Sastanak se održava na inicijativu gradonačelnika kako bi se vidjelo što se može napraviti da se radovi u ovom dijelu grada ubrzaju te Dikljani konačno dobiju prohodne ulice.


Iako u Gradu kažu da sastanak nije sazvan zbog nedjeljnog prosvjeda mještana i njihove najave blokade radova, čini se kako su poruke s prosvjeda ipak došle do odgovornih. Naime, Dikljani su na prosvjedu gradskoj vlasti poručili da će zatvorili ulice, blokirati izvođača, ali i doći ispred zgrade gradske uprave na Narodnom trgu.
Mještani su pokazali kako su vrlo odlučni u toj nakani jer im je situacija postala neizdrživa. Pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, kaže kako će Grad učiniti sve da se radovi što prije završe, zbog čega i organiziraju sastanak s izvođačima.


«Rade loše i površno«


– Tema sastanka bit će dinamika radova njemačke tvrtke Pfeiffer i što kvalitetnije rješavanje ove situacije. Grad već dulje vrijeme prati radove te ovo nije prvi sastanak koji ćemo održati na ovu temu.


Moramo utvrditi jasnu dinamiku radova kako bi se znalo kojim će se tempom rješavati koje ulice s obzirom da je to važna informacija stanovnicima Dikla, kaže Ćurković, a na pitanje hoće li radovi biti gotovi do početka turističke sezone, napominje kako će se sve to rješavati na današnjem sastanku.


Naime, Dikljani su već više puta ukazivali na nemar Pfeiffera koji je za sobom čak ostavljao otvorene i potpuno nezaštićene šahtove za vodu i kanalizaciju. Kada su saznali da će radove izvoditi njemačka tvrtka bili su sretni znajući da su Nijemci pedanti i brzi izvođači, međutim, njihov način rada Dikljani su nazvali pravom katastrofom.


– Sada kada su nešto krenuli raditi vidi se da ne rade ništa, da rade loše i površno. Čovjek je u bageru cijeli dan na mobitelu, a ako i izađe iz bagera, ne zna hrvatski, pa ne znamo što govori. Molimo gradske vlasti da nas ozbiljno shvate, poručio je u nedjelju organizator prosvjeda Mario Živković.


Neki su mještani na prosvjedu pričali i kako su pažljivo pratili radove te da se nisu mogli načuditi nemaru i sporosti radova gdje bi se jedan dan nešto otkopalo, pa sutradan zakopalo, pa opet otkopalo. Približava se sezona, a nema ni naznake da bi ulice mogle biti asfaltirane te im omogućen i normalan ulazak u kuće, kako su upozorili na prosvjedu


Prosvjed ispunio svoj cilj


I direktor gradske tvrtke Odvodnja, Grgo Peronja, nakon prosvjeda je izjavio kako tu zaista nema što reći, niti opravdati zašto prošlog ljeta radovi nisu završeni.


– Ne znam je li u pitanju bio tehnički problem zbog kojega nisu mogli raditi samo taj komadić ulice, ili nešto drugo. Mještani Barešićeve ulice su na određen način u pravu, a ovo nerazumijevanje svrhe i načina podmorskih ispusta pojasnit ćemo na novinskoj konferenciji, najavio je Peronja.


Prosvjed mještana Dikla tako je ipak ispunio svoj cilj – direktor Odvodnje zbog ovog će problema sazvati novinsku konferenciju, a Grad Zadar sastati se s izvođačima radova. Sutra će javnost stoga dobiti relevantnu informaciju o završetku na radovima aglomeracije u Diklu.