Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Aglomeracija

Dok Strabag uredno radi, Ludwig Pfeiffer u zaostatku u čak osam mjesnih odbora

Autor: Nikolina Lucić

19.01.2023. 10:44
Dok Strabag uredno radi, Ludwig Pfeiffer u zaostatku u čak osam mjesnih odbora

Foto: Arif SitnicaProjekt aglomeracije Zadar – Petrčane, koji žiteljima Zadra, ali i nositeljima projekta, od njegovog samog početka zadaje velike glavobolje i probleme, kako zbog raskopanih cesta, tako i zbog kašnjenja u radovima, nastavlja se s realizacijom. Kako nam je kazao Ante Pedisić, zamjenik direktora Odvodnje, radovi na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području četvrti Bokanjac u Zadru, koji su definirani prvim ugovorom o aglomeraciji s tvrtkom Strabag, teku sukladno usvojenom dinamičkom planu, a obzirom na trenutačno stanje na terenu, Izvođač je u okviru ugovorenih rokova i bez kašnjenja.


Radovi na Bokanjcu bez kašnjenja


– Ukupno je situirano, prema privremenim situacijama zaključno s 31. prosinca 2022. godine, radova u vrijednosti od 152.749.488,09 kuna te je položeno 96 posto cjevovoda. Radovi na sustavu odvodnje sliva Ulice Davorina Trstenjaka u cijelosti su završeni, te je izdana uporabna dozvola, dok su priključenja na sustav na navedenom slivu u tijeku, kazao je Pedisić, ističući kako je neminovno da tijekom radova dolazi do privremene obustave vodoopskrbe na što je Zadarski list nekoliko puta upozoravao tijekom ljeta, kada je bilo osobito teško izdržati prekide u opskrbi vodom koji se, što se tiče Zadra, često i dalje događaju na predjelu Bokanjca.


To je trenutačno najveći projekt vodno komunalne infrastrukture kojim će se izgraditi 17 crpnih stanica, a više od pet i pol tisuća kućanstava dobit će priključak na odvodnju. Projektom će se između ostalog kroz smanjenje ispuštanja otpadnih voda u okoliš, podzemne i priobalne vode, dodatno unaprijediti do sada postignuta zadovoljavajuća razina čistoće okoliša i mora. No, dio radova na aglomeraciji kasni već dulje vrijeme, na što su nam se naši čitatelji u više navrata žalili. Taj je problem tijekom ljetnih mjeseci postao najizraženiji u predjelima novog naselja Bokanjac i Bokanjca, gdje teško da ima ceste koja nije bila raskopana. Žitelji tih dvije četvrti su zbog toga često danima bili bez vode, a onda i kada bi ona došla, mlaz je tekao u kapljicama.


Obustava vodoopskrbe
– Obustave vode u vododovodnom sustavu se koordiniraju s Vodovodom d.o.o. Zadar kako bi došlo do što manje poremećaja u usluzi, no s obzirom na visok postotak položenih cjevovoda u budućnosti očekujemo manje problema s obustavom vodoopskrbe, poručio je Pedisić, istaknuvši kako nije u skladu s dinamičkim planom drugi dio radova na aglomeracije koje na području Zadra izvodi tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH&Co.KG. Radi se o radovima na izgradnji sustava javne odvodnje sanitarnih otpadnih voda, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe na području osam zadarskih mjesnih odbora, odnosno na Stanovima, Bilom brigu, Višnjiku, Belafuži, Brodarici, Crvenim kućama, Diklu i Puntamici.


– Prema izvještajima nadzorne službe ukupno je položeno 35,9 posto cjevovoda, uz protok vremena od 53 posto. Izvođač radova je stoga najavio pojačanje dinamike izvođenja radova kako bi dostigao predviđenu dinamiku. Rokovi za završetak radova po pojedinim cjelinama, odnosno potprojektima, do sada nisu mijenjani, zaključio je Pedisić, kazavši kako je, prema privremenim situacijama, zaključno s 31. prosinca 2022. godine, za taj dio projekta ukupno situirano 70.831.326,25 kuna.