Foto: Vesna Benić
Drugi dan manifestacije 25. Međunarodni Dani masline Zadar 2023. koju organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u subotu 29.04. održao se stručnim izletom za maslinare na otok Pašman. U mjestu Dobropoljana maslinari iz raznih krajeva obišli su maslinike Mirande Tomac i Jadranke Ćosić, a potom razgledali i uljaru Željka Dešpoje u kojoj prerađuje svoja vrhunska ulja ali i ulja drugih maslinara s Pašmana. Stručna događanja i praktični dio nastave vodio je agronom Mr.sc. Marijan Tomac, a tijekom dana održalo se i gastro natjecanje u pripremanju žgvaceta, autohtonog jela od janjetine i biži pod stručnim nadzorom najpoznatijeg zadarskog kuhara Renata Kraljeva učitelja kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru. Program Stručnog izleta na otok Pašman započeo je nastupom KUD-a “Bokolje” koji su uz dobropoljansko kolo izveli i pjesme “Naše selo malo”, ”Udat ću se” Moderator je bio Ivan Štorić dok je cijeli program pripremila Petra Perinović direktorica TZ Općine Pašman uz suradnju Općine Pašman. U sklopu ove manifestacije održao se i Sajam Hrvatskih otočnih proizvoda na kojem su svoje proizvode izlagali OPG Matulić iz Pašmana, OPG Marin i Vesna Zalović iz Tkona, Kućna radinost Ivanka Milašinović iz Ždrelca, Obrt “Lanđin” Rozalinde Banić iz Kraja, OPG Mađerić vl. Ljiljane Mađerić iz Pašmana i djeca od petog do osmog razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Neviđana.
Brojni sudionici s velikim interesom pratili su kuhanje jela žgvacet, a u natjecanju je sudjelovalo pet ekipa: Ekipa koju je vodio Poljak Vina iz Zadra u kojoj su bili Marija, Grozdana, Jadran, Bernd, Christine i Trifun, Ekipa Danice Hržina iz udruge Relax iz Zadra u kojoj su bile Zeina, Venka i Ratka, Ekipa Veseli vlaji iz Zadra u kojoj su bili Ivan, Zora i Mara, Ekipa Ante Dešpoja iz Dobropoljane u kojoj su bili Jurica i Borna, Ekipa Katalinić Nikola iz Zadra Trotter d.o.o. Renato Kraljev natjecateljima je podijelio sve namirnice, meso, kapulu, krumpir, biži, a svaka ekipa kuhala je jelo po svom izboru, po svom ukusu koristeći vlastite mirodije.
-Žgvacet je tradicionalno jelo od janjetine s bižima i krumpirima. Obzirom da smo na Pašmanu stavit ćemo artičoka i boba. Ako tko ima neki dodatak od mirodija ili začina slobodno ga može dodati. Mi smo tu da natjecateljima pomognemo ako im što fali. Kao i svaki puta bit će samo jedan pobjednik. Kod nas se ovo autohtono jelo pripremalo u posudi lopiž. Kada kuhate u toj iškoj keramici onda je to sasvim neki drugi ukus jela nego kada kuhate u inoxu ili nekoj drugoj posudi. Sve manje ima tog lopiža, teško ga je naći i opasan je za koristiti ga jer ako ga niste prije kuhanja dobro zagrijali zna popucati pa je to problem, zato ćemo danas žgvacet kuhati u posudi od inoxa, objasnio je Renato Kraljev.

Na kraju su svi natjecatelji svoja jela proslijedili na ocjenjivanje ocjenjivačkom žiriju u kojem su bili Davor Vidaković predsjednik žirija, Renato Kraljev, Benito Pucar, Nevena Dujmović Prižmić, Vesna Benić, i Filip Erceg. Svi natjecatelji i sudionici izleta napeto su iščekivali rezultate, a prvo mjesto s ukupno 158 bodova pripalo je ekipi koju je vodio poznati zadarski vinar Trifun Poljak. Krešimir Ćosić načelnik Općine Pašman uručio im je pobjednički pehar i otočne proizvode iz Pašmana s oznakom HOP.
-Presretni smo, isprva nismo mogli vjerovati, rekao je Trifun Poljak voditelj pobjedničke ekipe u kuhanju žgvaceta. Razloga za slavlje imamo i ja se od srca zahvaljujem žiriju na ovoj nagradi, a sada ćemo u ovaj pehar natočiti moje vino Pošip i zajedno ga ispiti, uz šalu izjavio je Trifun Poljak.

najnovije
najčitanije
Hrvatska
energija zajedništva
5000 kostimiranih trkača odazvalo se na jubilarni Zagreb Advent Run
Hrvatska
trajno rješenje problema
Nema više prokuhavanja: U Splitu konačno rješavaju problem zamućene vode
Novosti
stanje neprihvatljivo
19 femicida ove godine: “Žene ne mogu čekati institucije koje ne reagiraju”
Nogomet
bez komentara
Predsjednik HNK Rijeka demonstrativno napustio stadion zbog nesportskog ponašanja domaćina
KK Zadar
Premijer liga, 11. kolo
Alkar gađao u ništa na Višnjiku, Jusup uspješno testirao Buljevića i odmorio nositelje
Scena
Popularni pjevač
Otkriveno gdje je Thompson otišao nakon drugog rasprodanog koncerta u Višnjiku
Županija
65. obljetnica
Preživio je havariju tankera “Petar Zoranić”: ‘Na čelu mi je ostao ožiljak, kad se pogledam u ogledalo, sjetim se poginulih kolega’
Županija
Za aktualnu akademsku godinu
Čak 50 benkovačkih studenata dobit će stipendije od Grada, evo koliko one iznose
Crna Kronika
Tragedija u Bedekovčini
GOTOV OČEVID Vatrenim oružjem ubio suprugu, majku četvero djece, a potom i sebe
Plodovi zemlje i mora
Degustacija mladih vina i maslinovih ulja