Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žgvacet

Natjecanje u pripremi tradicionalnog jela od janjetine s bižima u Dobropoljani

Autor: Vesna Benić

29.04.2023. 18:19
Natjecanje u pripremi tradicionalnog jela od janjetine s bižima u Dobropoljani

Foto: Vesna BenićDrugi dan manifestacije 25. Međunarodni Dani masline Zadar 2023. koju organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u subotu 29.04. održao se stručnim izletom za maslinare na otok Pašman. U mjestu Dobropoljana maslinari iz raznih krajeva obišli su maslinike Mirande Tomac i Jadranke Ćosić, a potom razgledali i uljaru Željka Dešpoje u kojoj prerađuje svoja vrhunska ulja ali i ulja drugih maslinara s Pašmana. Stručna događanja i praktični dio nastave vodio je agronom Mr.sc. Marijan Tomac, a tijekom dana održalo se i gastro natjecanje u pripremanju žgvaceta, autohtonog jela od janjetine i biži pod stručnim nadzorom najpoznatijeg zadarskog kuhara Renata Kraljeva učitelja kuharstva u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru. Program Stručnog izleta na otok Pašman započeo je nastupom KUD-a “Bokolje” koji su uz dobropoljansko kolo izveli i pjesme “Naše selo malo”, ”Udat ću se” Moderator je bio Ivan Štorić dok je cijeli program pripremila Petra Perinović direktorica TZ Općine Pašman uz suradnju Općine Pašman. U sklopu ove manifestacije održao se i Sajam Hrvatskih otočnih proizvoda na kojem su svoje proizvode izlagali OPG Matulić iz Pašmana, OPG Marin i Vesna Zalović iz Tkona, Kućna radinost Ivanka Milašinović iz Ždrelca, Obrt “Lanđin” Rozalinde Banić iz Kraja, OPG Mađerić vl. Ljiljane Mađerić iz Pašmana i djeca od petog do osmog razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Neviđana.


Brojni sudionici s velikim interesom pratili su kuhanje jela žgvacet, a u natjecanju je sudjelovalo pet ekipa: Ekipa koju je vodio Poljak Vina iz Zadra u kojoj su bili Marija, Grozdana, Jadran, Bernd, Christine i Trifun, Ekipa Danice Hržina iz udruge Relax iz Zadra u kojoj su bile Zeina, Venka i Ratka, Ekipa Veseli vlaji iz Zadra u kojoj su bili Ivan, Zora i Mara, Ekipa Ante Dešpoja iz Dobropoljane u kojoj su bili Jurica i Borna, Ekipa Katalinić Nikola iz Zadra Trotter d.o.o. Renato Kraljev natjecateljima je podijelio sve namirnice, meso, kapulu, krumpir, biži, a svaka ekipa kuhala je jelo po svom izboru, po svom ukusu koristeći vlastite mirodije.


-Žgvacet je tradicionalno jelo od janjetine s bižima i krumpirima. Obzirom da smo na Pašmanu stavit ćemo artičoka i boba. Ako tko ima neki dodatak od mirodija ili začina slobodno ga može dodati. Mi smo tu da natjecateljima pomognemo ako im što fali. Kao i svaki puta bit će samo jedan pobjednik. Kod nas se ovo autohtono jelo pripremalo u posudi lopiž. Kada kuhate u toj iškoj keramici onda je to sasvim neki drugi ukus jela nego kada kuhate u inoxu ili nekoj drugoj posudi. Sve manje ima tog lopiža, teško ga je naći i opasan je za koristiti ga jer ako ga niste prije kuhanja dobro zagrijali zna popucati pa je to problem, zato ćemo danas žgvacet kuhati u posudi od inoxa, objasnio je Renato Kraljev.

Na kraju su svi natjecatelji svoja jela proslijedili na ocjenjivanje ocjenjivačkom žiriju u kojem su bili Davor Vidaković predsjednik žirija, Renato Kraljev, Benito Pucar, Nevena Dujmović Prižmić, Vesna Benić, i Filip Erceg. Svi natjecatelji i sudionici izleta napeto su iščekivali rezultate, a prvo mjesto s ukupno 158 bodova pripalo je ekipi koju je vodio poznati zadarski vinar Trifun Poljak. Krešimir Ćosić načelnik Općine Pašman uručio im je pobjednički pehar i otočne proizvode iz Pašmana s oznakom HOP.


-Presretni smo, isprva nismo mogli vjerovati, rekao je Trifun Poljak voditelj pobjedničke ekipe u kuhanju žgvaceta. Razloga za slavlje imamo i ja se od srca zahvaljujem žiriju na ovoj nagradi, a sada ćemo u ovaj pehar natočiti moje vino Pošip i zajedno ga ispiti, uz šalu izjavio je Trifun Poljak.