Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zlatna harfa

U katedrali Sv. Stošije održan tradicionalni festival dječjih župnih zborova

Autor: Šime Ćurko

29.04.2023. 13:52
U katedrali Sv. Stošije održan tradicionalni festival dječjih župnih zborova

Foto: Šime ĆurkoDanas je u katedrali Sv. Stošije održana Zlatna harfa, tradicionalni festival dječjih župnih zborova. Prva je to Zlatna harfa nakon pandemije, a organizirana je u prigodi 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića te 100. obljetnice utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Frane.


Riječ je o obljetnicama koje su trebale biti obilježene 2020. godine, no koronavirus je ova značajan događaj za Crkvu u Hrvata prolongirao za tri godine kasnije.


Nastupili su zborovi iz pet župa Zadarske nadbiskupije: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži (voditeljica s. Davida Dizdar), Župa sv. Roka iz Bibinja (voditeljica s. Anica Marija Cvitković), Župa Sv. Lovre iz Kali (voditeljica Lana Cimera), Župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije na Puntamici (voditeljica s. Robertina Šašo) te Župa Sv. Ante Padovanskog sa Smiljevca (voditeljica s. Marijana Mohorić).
Program je vodila s. Viktorija Gadža koja je s don Markom Vujasinom, župnikom Kali i Kukljice, podijelila prigodne uspomene predstavnicima zborova te prenijela pozdrave mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa, koji je bio službeno odsutan. S. Viktorija je između nastupa pojedinog zbora vodila okupljene kroz promišljanje o svetosti.


– Divna je odlika svetaca što su neobično milosrdni prema drugima te su se oslobodivši se svega svom snagom i bez pridržaja stavili u službu istine i ljubavi – istaknula je s. Viktorija. Djeca su druženje nastavila u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević.