Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrijedan projekt

Na opasnom raskrižju u Ninu izgrađen kružni tok

Autor: Toni Perinić

29.11.2022. 14:08
Na opasnom raskrižju u Ninu izgrađen kružni tok

Foto: Toni PerinićRadovi na rekonstrukciji iznimno opasnog prometnog, trokratnog raskrižja županijskih cesta Ž6004 i Ž6011 u Ninu pri samom su kraju. Naime, na mjestu križanja danas se nalazi novoizgrađeni kružni tok, koji uz kvalitetnije, sigurnije i brže odvijanje prometa doprinosi I vizuri Nina. Ninski gradonačelnik Emil Ćurko kaže kako su bili primorani nešto učiniti na toj, u ljetnim mjesecima, izrazito korištenoj prometnici.


– Postojeće križanje je bilo vrlo opasno i nepregledno, tu su se često događale automobilske nesreće, te velike kolone vozila i zastoji, osobito u ljetnoj sezoni, navodi Ćurko napominjući kako je rekonstrukcija dogovorena prošle godine.


– Grad Nin i Županijska uprava za ceste Zadar potpisali su u svibnju 2021. godine Sporazum o zajedničkom ulaganju na sanaciji opasnog mjesta na križanju. Ukupna procjenjena vrijednost radova iznosila je oko dva milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo unutarnjih poslova je u listopadu 2021. godine raspisalo Poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na koji se prijavila Županijska uprava za ceste Zada, te su od strane Ministarstva osigurana sredstva u iznosu od 700 tisuća kuna, precizno će ninski gradonačelnik.
Grad Nin financirao je projektnu dokumentaciju, uređenje okoliša i javnu rasvjetu u iznosu od 900 tisuća kuna, dok je Županijska uprava za ceste financirala radove s 400 tisuća kuna. Na kružnom toku ostavljen je i jedan izlaz za novu ninsku zaobilaznicu, koja se planira graditi u skoroj budućnosti. Ugovoreni završetak radova je u prosincu ove godine, a tijeku je uređenje okoliša i priprema za asfaltiranje nogostupa, dok se promet odvija neometano.Dio prometnice saniran 2019. godine


Tijekom 2019. godine sanirana je županijska cesta Ž6004 u Ninu u duljini od 680 metara do mosta na ulazu u centar Nina, koja je stradala od velike poplave 2017, godine.


Sanacijom prometnice na predmetnoj dionici osiguran je postojeći nasip preko ninske lagune na kojoj leži prometnica, čime je omogućen sigurniji promet pješaka i vozila na tom dijelu županijske ceste.