Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povodom svjetskog dana

Na Narodnom trgu organizirano druženje s ciljem uključivanja osoba s Down sindromom u društvo

Autor: Nikolina Lucić

18.03.2023. 12:55
Na Narodnom trgu organizirano druženje s ciljem uključivanja osoba s Down sindromom u društvo

Foto: Mate KominaPovodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom zadarska je udruga druženjem s građanima na glavnom zadarskom trgu još jednom ukazala na važnost integracije djece i odraslih osoba s Down sindromom u obrazovanje i društvo.


Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije kazala nam je kako se od 2006. godine u Singapuru obilježava Svjetski dan Down sindroma, te kako se Hrvatska ovoj akciji pridružila 2011. godine.


– Naše je današnje druženje upravo zato važno, jer širem društvu želimo skrenuti pozornost na nas i našu djecu, njihove nade, snove, ali i probleme. Redovito se s građanima družimo povodom ove važne obljetnice, kako bi se Zadru i Zadranima zahvalili za svu potporu koju nam pružaju tijekom godine, ali i kako bi pokazali da su naša djeca, iako drugačija, jednako vrijedna, marljiva i pametna, poručila je Periša i dodala kako su mališani skupa s roditeljima radili kolače.
– Iz hotela Kolovare došao nam je chef koji s nama peče fritule, a pomogla sam je i Poljoprivredno – prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čiji su učenici pripremili mnoštvo kolača. Poanta je pokazati da smo svi jedno i jednaki i pokazati što naša djeca mogu ponuditi društvu te što od njega trebaju, pojasnila je Periša i najavila bogat program posvećen djeci s teškoćama i njihovim roditeljima, koji je otpočeo današnjim druženjem na trgu.


Od danas pa sve do 2. travnja održavaju se   Dani djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kada Udruga za Down sindrom zajedno s Odjelom za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, Udrugom za autizam Zadar, Studentskim savjetovalištem Sveučilišta u Zadru, Dječjim vrtićem „Latica“, Osnovnom školom „Voštarnica“ – Zadar, Centrom za pružanje usluga u zajednici Mocire, Kabinetom za ranu intervenciju Caritasa Zadarske županije,  Udrugom odgajatelja „Maraške“ i Udrugom mladih „Ahimsa“  Dane djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja obilježava nizom aktivnosti s ciljem senzibilizacije društvene zajednice za potrebe djece s teškoćama  i njihovih roditelja.


Moto manifestacije „Uključi me … i ja mogu“ stavlja naglasak na jačanje društvenih kapaciteta za inkluzivno djelovanje i ostvarivanje najviših potencijala djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.


– Našu smo vidljivost podigli na novu razinu. Na inicijativu Marije Ljubičić s Odjela za zdravstvene studije, koja je okupila druge udruge koje skrbe o djeci s teškoćama, razgovarat ćemo o teškoćama s kojima se djeca s teškoćama i njihovi roditelji susreću, socijalnom sustavu i pomoći društva, dodala je Periša i naglasila kako će se razgovarati o svim aktualnim temama i inicijativama.


– Važno nam je osvrnuti se i na problematiku potpomognutog stanovanja, mogućnosti obrazovanja i napose zapošljavanja osoba s teškoćama, jer to je polje u kojem nažalost kaskamo u odnosu na druge europske zemlje.