ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

tradicionalni običaj

Na Etno danima Zadarske županije predstavila se i Neviska koleda

Autor: K.E.

01.06.2023. 13:54
Na Etno danima Zadarske županije predstavila se i Neviska koleda

Foto: Arhiva ZLU tijeku su Etno dani Zadarske županije 2023. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar koji su počeli 8. svibnja, a trajat će do 10. lipnja ove godine. U sklopu manifestacije, Kulturno umjetničko društvo Nevijana iz Neviđana na otoku Pašmanu je u subotu, 27. svibnja predstavilo Nevisku koledu, tradicijski godišnji običaj koji je 2013. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.


Neviska se koleda u Neviđanima održava još od 17. stoljeća na Badnjak, Staru godinu i Sveta tri kralja kao dio zavjeta koji su stanovnici mjesta dali Bogu da će ga tri puta godišnje slaviti i zahvaljivati mu ako ih zaštiti od kuge.


Tada Neviđanci u dijelu mjesta namijenjenom održavanju običaja (Koledišću) pale veliki krijes (koledu), a prije toga koledari pjevaju prigodni tradicijski napjev i zazivaju blagoslov od Boga. Tradiciju Neviske kolede nastavljaju stari i mladi Neviđanci, a ovaj veliki događaj privlači i veliki broj ljudi kako iz Neviđana tako i iz okolnih mjesta.
Ove se godine obilježava 20 godina donošenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (2003. godina) koja je u Hrvatskoj stupila na snagu 2006. godine, a Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar se obilježavanju pridružuje pripremljenim programima prezentacije i putem radionica nematerijalne zaštićene kulturne baštine.