Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Noel Dedaj

Zadarski učenik osvojio prvu nagradu na natječaju „Radost slikanja uz glazbu“!

Autor: ZL

29.11.2022. 18:25
Zadarski učenik osvojio prvu nagradu na natječaju „Radost slikanja uz glazbu“!

Foto: OŠ Zadarski otociNoel Dedaj, učenik 2. razreda OŠ Zadarski otoci iz Zadra osvojio je prvu nagradu na natječaju „Radost slikanja uz glazbu“ koju je dodijelila Hrvatska glazbena mladež (HGM) u okviru programa „Priče iz bečke šume“.


Mladi Zadranin je pod mentorstvom učiteljice Željke Diklan slušajući glazbu Johanna Straussa oca i sina pripremao svoj likovni rad, a predstavio ga je na izložbi koja se održala u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Izložba se održala uoči dva velika koncerta za mladu publiku, u okviru HGM-ovog programa Priče iz bečke šume“.


Stručni žiri u sastavu: Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti te Martina Ranilović Vrdoljak, modna dizajnerica izdvojio je kako mu je „cijeli rad prožet ritmom i dinamikom koja se očituje u načinu kombiniranja i izmjenjivanja linija, ploha i boja kao i u načinu kombiniranja i interpretiranja motiva.
Pozadina titra u stalnoj izmjeni bijele i obojane plohe papira što još više naglašava ritam crnih linija. Motivi drveća i ptica koji se ponavljaju variraju svoj oblik u malim pomacima. Te male, ali stalne vizualne izmjene potiču promatrača da istražuje i otkriva nove i nove podražaje koji prenose doživljaj glazbe kao niz različitih ritmova koji se spajaju u jednu harmoničnu cjelinu.“. Noel je za nagradu osvojio putovanje na kulturni izlet u Beč koje će mu omogućiti Art Travel, partner programa. Ujedno, sve dobitnike natječaja Školska knjiga nagradila je prigodnim i vrijednim poklonima.


HGM-ov program „Priče iz bečke šume“ obuhvatio je natječaj „Radost slikanja uz glazbu“, izložbu i dva velika koncerta koja su se održala u Velikoj dvorani KDV Lisinski tijekom kojih su djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola uživala u koncertu Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Tončija Bilića.


Ciljevi ovog HGM-ovog programa, između ostaloga su, na najbolji mogući način predstaviti vrijednosti likovne i glazbene kulture uživo i obogatiti obvezne odgojno-obrazovne programe u dječjim vrtićima i školama. Velikoj većini djece ovakav, iznimno bogat program je prvi susret s velikim koncertnim dvoranama, a zasigurno i prvi doživljaj koji će im ostati u pamćenju i inspirirati ih da možda svoj karijerni put pronađu u umjetnosti.