Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dan borbe protiv raka

Liga protiv raka Zadar na Narodnom trgu tradicionalno obilježila Dan mimoza

Autor: Vanja Mirčeta

28.01.2023. 12:27
Liga protiv raka Zadar na Narodnom trgu tradicionalno obilježila Dan mimoza

Foto: Zadarski listI ove godine Liga protiv raka Zadar na Narodnom trgu tradicionalno je obilježila Dan mimoza, Svjetski dan borbe protiv raka grlića maternice. Podjelom grančica mimoze i prigodnih edukativnih knjižica i letaka još jednom su nastojali upozoriti na potrebu prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Svi dobrovoljni prilozi skupljeni na štandu bit će uplaćeni na račun Lige protiv raka u svrhu kupnje linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje Opće bolnice Zadar. Predsjednik Lige protiv raka, Branko Dukić ukazao je na važnost preventivnih ginekoloških pregleda žena.


– Rak vrata maternice, u uznapredovalom stadiju danas svakako ne bi trebao postojati s obzirom na kvalitetu i dostupnost medicinske skrbi danas. Naime, na današnji dan želimo osvijestiti naše su građanke na potrebu redovitih ginekoloških pregleda, odnosno sve prevencijske preglede za rano otkrivanje tumora. Čim prije se otkrije bolest, odnosno u ranom stadiju, uspješnost liječenja je veća. U današnje vrijeme nijedna žena ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice. Po smrtnosti ova bolest zauzima osmo mjesto, a od nje umire tri na 100 tisuće žena. No, ni to ne bi trebalo danas biti jer Papa-test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. On ponajprije služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice. Najveći neprijatelj žena je što se ustručavaju odlaska ginekologu, ili prođe dugo vremena od pregleda do pregleda. Tako prođu godine, pojave se nekakvi simptomi poput krvarenja, no opet i zbog straha ne odlaze na preglede i u konačnici dođe do neželjene situacije da žena ima rak u poodmaklom stadiju što je onda puno teže liječiti, istaknuto je Dukić.


Koliko god nekim ženama ginekološki pregled bio neugodan činjenica jest da bi zbog zaštite svog vlastitog zdravlja morale posjetiti svog odabranog liječnika, ako ne jednom godišnje, ono bar jedan put u tri godine.
– Ukoliko dođe do poodmaklog stadija bolesti Opća bolnica Zadar nudi kompletnu medicinsku skrb osim zračenja. Vjerujem da će i usluga zračenja polako doći i do nas. Naime, ovaj tip zračenja koji se primjenjuje kod raka vrata maternice puno je drugačiji, odnosno puno specijaliziraniji, tako da će se vjerojatno ukoliko dođe do situacije da treba samo zračiti, ono ipak provoditi u nekim specijaliziranim centrima jer iziskuje puno stručnosti i prakse, koja se ne može steći u dovoljnoj mjeri na tom manjem broju tumora i pravilno ih liječiti, naglasio je Dukić.


Foto


Na Narodnom trgu obilježen Dan mimoza


avatar

Snimio: Zadarski list


28.01.2023. 11:38


Galerija

Foto: Zadarski list