Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

DOBRE VIJESTI

Kreće dogradnja dječjeg vrtića u Gorici vrijedna 346 tisuća eura

Autor: Nina Vigan

27.12.2023. 16:27
Kreće dogradnja dječjeg vrtića u Gorici vrijedna 346 tisuća eura

Foto: Arhiva ZLOpćina Sukošan dobila je suglasnost Vlade za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 345.947,99 eura, s rokom otplate kredita od deset godina uključujući poček od jedne godine, a sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnog projekta »Dogradnja područnog vrtića Gorica«. Općine i županije se mogu zadužiti za investiciju koja se financira iz njigova proračuna, ali godišnje obveze mogu iznositi najviše 20% ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, umanjenih za prihode. Utvrđeno je kako ukupna obveza Općine Sukošan iznosi 11,53 %, što je u okviru zakonom propisane granice.


Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, pojasnio je proces.


– Mi sve EU projekte zatvaramo pretežno kreditima preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Dakle, kad vratimo taj iznos, kad dobijemo sredstva od strane EU, preko nadležnog ministarstva, taj isti iznos se automatski vraća HBOR-u. Recimo, ako imamo 100 % financiranje, mi ga 100 % zatvaramo preko banke, jer dosta se čeka odobrenje po situacijama od nadležnog ministarstva, dok se izvrše sve provjere prođe po tri, četiri mjeseca, a vi morate platiti fakturu u roku pa se morate jednostavno zadužiti da biste mirno spavali, istaknuo je Martinac.
Projekt za kojeg je dobivena suglasnost, odnosi se na dogradnju dječjeg vrtića u Gorici jer je primijećena potreba radi porasta broja djece.


– Zasad ima jedna skupina djece u vrtiću u Gorici, a pojavila se potreba za još jednom. Pokrenuli smo sve potrebne radnje već prije dvije do tri godine. Ishodili smo dozvolu, a projekt se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, NPOO-a, putem nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt je odobren, kreće se u radove i već sljedeće godine bi trebalo biti gotovo. S obzirom na to da nisu zahtjevni radovi, nadamo se da će bi biti brzo gotovo, kazao je Martinac te najavio i izgradnju novog dječjeg vrtića u općini.


– U tijeku je priprema projektne dokumentacije i kroz mjesec dva dana ćemo ići na ishođenje građevinske dozvole za izgradnju novog dječjeg vrtića u Debeljaku. Gradit će se vrtić za tri odgojne skupine. Zamjetna je potreba za novim vrtićem u Debeljaku gdje imamo jedan manji vrtić u sklopu naših zajedničkih općinskih prostora, konkretnije mjesnog odbora. Izgradnjom ovog vrtića, stvaramo bolje uvjete za rad za postojeću skupinu i jaslice. Paralelno sa svim tim očekujemo i otvaranje novih mjera gdje će se tijekom 2024. godine dati mogućnost za financiranja dječjih vrtića iz fondova Europske unije.