Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Kino u subotu

Kino Zona nastavlja HAVC-ovu proslavu 15. godina postojanja uz čak dva domaća filma

Autor: Portal ZL

12.05.2023. 14:13
Kino Zona nastavlja HAVC-ovu proslavu 15. godina postojanja uz čak dva domaća filma

Foto: Kino Zona



HAVC-ovu proslavu 15. godina postojanja Kino Zona nastavlja u subotu 13. svibnja uz dva filmska naslova, a to su kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni ”Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” i dokumentarac Ivana Ramljaka, ”O jednoj mladosti”.  


Trinaest godina nakon neočekivane smrti svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov odnos, koristeći se samo fotografijama i video materijalima koje je njegov prijatelj tada snimio.


”O jednoj mladosti” nam kazuje jednu emotivnu i napose nostalgičnu priču o izgubljenoj generaciji hrvatske mladeži s kraja 90-ih, koja pokušava pronaći svoj identitet u poraću razornog rata. 




Riječ o jednoj intimnoj priči Ivana Ramljaka, čovjeka zaslužnog za niz kultnih i hvaljenih kratkometražnih ostvarenja poput ”Trapule”, ”Mezostajuna” ili urnebesnih borilačkih komedija o Bori Leeju, a ovdje nam u potpunosti ogoljuje dušu sjećanjem na prerano preminulog prijatelja i vremenima kojih pamtimo sa sjetom. Ramljakov film je osvojio brojna prestižna priznanja od kojih svakako valja izdvojiti Grand prix na Danima hrvatskog filma, nagradu za najbolju režiju na Liburnia film festivalu i brojne druge.



Kratkometražni film ”Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” stapa žanrove eksperimentalnog i animiranog pravca prateći protagonista Zokija koji slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju. Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta autori filma odaju počast slučajnosti i mašti. 


Za režiju i scenarij su zaslužni Igor Bezinović i Ivana Pipal, a film je do sad prikazan na brojnim festivalima kao što je Sarajevo, Motovun ili Dani hrvatskog filma te je zaslužio brojna priznanja poput nagrade za najbolji eksperimentalni film na festivalu u Lublinu. 


”Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” i ”O jednoj mladosti” su na rasporedu u subotu 13. svibnja s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.