Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trodnevno druženje

Kazališna udruga Igrajmo se priprema "Kazališni vikend za djecu i mlade"

28.09.2023. 19:51
Kazališna udruga Igrajmo se priprema

Foto: KU IGRAJMO SEKazališna udruga Igrajmo se neumorno radi i na samom početku školske godine, a kako njihovi obožavatelji ne bi dugo čekali na nova ostvarenja, Udruga je već za listopad pripremila pravu kazališnu poslasticu. Naime, KU Igrajmo se organizira trodnevno kazališno događanje međunarodnog karaktera pod nazivom »Kazališni vikend za djecu i mlade« koji će se odvijati od 12. do 14. listopada.


Dugogodišnja suradnja


Realizacija ovog Kazališnog vikenda posljedica je višegodišnje suradnje Kazališne udruge Igrajmo se i Pozorišta mladih Tuzla čiji se principi rada zasniva na dramsko pedagoškom radu. Voditelji obje grupe nagrađivani su dramski pedagozi čiji je rad priznat na međunarodnoj razini. Zadarski mladi glumci imali su priliku gostovati i u Tuzli na 18. Danima Mladih Tuzle s predstavom »Kako se zove predstava?«, a njihovo gostovanje u Zadru samo je produbljenje suradnje i nastavak vrlo dobrog zajedničkog rada.


Predstave koje će se izvesti namijenjene su svim dobnim skupinama od najmlađih do najstarijih i već su doživjele svoje uspješne premijere, a iznova se igraju na Kazališnom vikendu u HNK-u Zadar. Publika će tako opet moći pogledati predstavu Igrajmo se »Poučak o suglasnosti«, a sljedećeg dana na zadarske kazališne daske stiže Pozorište mladih Tuzla iz Bosne i Hercegovine koji će izvesti predstavu »Crtež generacije«.
»Poučak o suglasnosti« na rasporedu je 12. listopada s početkom u 19 sati. Predstava je namijenjena srednjoškolcima i odrasloj publici, primjer je epskog kazališta (spoja glazbe i teksta), ali ne samo u njegovom formativnom obliku već kazališta kao sredstva izražavanja, sredstva osvještavanja okoline, kao načina izražavanja i prostora za izricanje vlastite istine i progovaranja o potrebnom.


Razgovor s mladima


»Crtež generacije« namijenjen je učenicima viših razreda osnovne škole (od 5.razreda), srednjoškolcima, ali i odraslima s naglaskom na roditelje i sve uključene u odgojno obrazovne procese i rad s djecom i mladima. Predstava je na rasporedu u petak 13. listopada, a prikazuje generacijski jaz između djece i roditelja te prepreke u vršnjačkom suživotu jednog razreda osnovnoškolaca. Kroz predstavu upoznajemo različite likove od kojih svatko nosi svoj privatni teret, svoje breme, o kojem nikome ne priča. Nakon što breme postane preteško, likovi predstave, jedni drugima, dijeljenjem svojih životnih priča pokušavaju pomoći u nadilaženju temeljnih problema – vršnjačkog nasilja i obiteljskih konflikata. Ritualima, koreografijama, igranjem sa sjenama, magičnom scenografijom koju sami stvaraju na sceni u toku predstave i dramskim scenama sudionici predstave, pune simbola, provode publiku kroz priču, navodeći istu da ili preispita svoje postupke ili se pronađe u barem jednom liku iz predstave i bude hrabrija za sve što ih čeka.


Za kraj Kazališnog vikenda Igrajmo se priprema izložbu kazališne fotografije na kojoj će se prikazati fotografije nastale na predstavama Udruge tijekom dugih dvadeset godina u kojima neumorno djeluju na zadarskoj kulturnoj sceni, a upriličit će se i panel rasprava »Razgovor s mladima« na kojem će sudjelovati i Nenad Pavlović, doc.art. s Umjetničke akademije Osijek. Moderatorica je Antonija Kero, pedagoginja u Gimnaziji Franje Petrića, a razgovor i izložba održat će se u izložbenom prostoru ZADART 14. listopada u 18 sati.


Ana Šarić Fric