ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ODLIČNI REZULTATI

Kaljski TZ u lovu na turističke rekorde

Autor: Nikolina Lucić

18.07.2023. 16:29
Kaljski TZ u lovu na turističke rekorde

Foto: TZ KALIŠpica je sezone. Svakim je danom sve više posjetitelja u priobalnim destinacijama, a mnoge od njih se spremaju srušiti rekorde. Tomu se nadaju i u najribarskijem mjestu – Kalima, gdje je u predsezoni ostvareno povećanje od 40 posto u dolascima u usporedbi s rekordnom 2019. godinom, a ostvareno je i 1.953 noćenja što bi bilo povećanje od 60 posto u noćenjima u usporedbi s istom godinom. No, glavna sezona zasad je nešto lošija u odnosu na prošlu godinu, kaže nam Ina Kolega, direktorica TZ-a Kali.


– U lipnju i prvoj polovici srpnja Kali je posjetilo nešto manje od 1.500 gostiju i ostvareno je nešto manje od 11.400 noćenja. U usporedbi s istim prošlogodišnjim zabilježenim prometom, govorimo o 15 posto manje dolazaka i 5 posto manje noćenja. U usporedbi s 2019. brojke su jednake, što nam daje nadu da možemo dostići jednake, ako ne i bolje rezultate, kazala je Kolega, pozvavši sve ljubitelje dobre zabave da tijekom ljeta posjete Kali i neke od njihovih mnogobrojnih manifestacija.


Prva na redu je »Tunuara«, tj. Kualjske ribarske noći« od 27. – 29. srpnja s kolažom programa gastronomije, tradicije i kulture. »Kualjske ribarske noći – Tunuara« jedna je od najpoznatijih i najvećih ribarskih fešta u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i na Jadranu. Manifestacija je od 2003. do danas – uz potporu turističkih ustanova postala jedno od najprepoznatljivijih tradicijskih događanja na našim otocima. Nazvana je po posebnoj vrsti ribarske mreže – tunari, koju je izumio jedan ribar upravo iz Kali i po tome postao poznat diljem svijeta. Za sve ljubitelje košarke od 30. srpnja do 4. kolovoza na rasporedu je Street ball, turnir ulične košarke s glazbenim koncertima, a potom slijedi i tradicionalna proslava zaštitnika Kali, sv. Lovre (Lovrinja) 10. kolovoza.


Foto: TZ KALI