Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spektakularni koncert

Koncert u čast Tomislava Ivčića obilježava 30 godina od odlaska glazbene legende

Autor: Matea Guzalić

18.07.2023. 14:23
Koncert u čast Tomislava Ivčića obilježava 30 godina od odlaska glazbene legende

Foto: Luka JeličićUoči 30. obljetnice preranog odlaska slavnog hrvatskog skladatelja i pjevača Tomislava Ivčića, pokrenuta je realizacija velikog koncerta koji će se održati 17. kolovoza ove godine na zadarskom Forumu, ispred crkve sv. Donata. Organizacija ovog događaja rezultat je suradnje s obitelji, Gradom Zadrom te Zadarskom županijom, a očekuje se da će biti prava glazbena poslastica koja će pristojno odati počast neponovljivom talentu Ivčića.


Tomislav Ivčić, poznat po svojim iznimnim skladbama i snažnom glazbenom izričaju, ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Njegove domoljubne pjesme, a posebno svjetski poznati hit “Stop the War in Croatia”, odjekivale su na radio i televizijskim postajama diljem svijeta. Tim više, očekuje se iznimno velik interes javnosti za ovaj koncert.


Organizatori koncerta najavili su pripremu spektakularne produkcije, koja će zasigurno biti na razini koju ovakav događaj zaslužuje. Prostor ispred crkve sv. Donata bit će preplavljen glazbom i emocijama, a postojat će i izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju s početkom u 21.00 sati.


Spektakularni koncert
– Ovo će biti jedan veliki i spektakularni koncert. Moja obitelj je jako emotivna oko svega, ali ponosni smo jer shvaćamo da je moj otac bio velika inspiracija za mnoge druge. Svi smo se složili da ne želimo da ovaj koncert bude patetičan ili tužan, već da donese pravu radost ovome gradu i da se građanima Zadra, gostima i cijeloj Hrvatskoj daruje ono najljepše što je ostalo od mog oca, a to je pjesma. Čak trideset godina nakon njegove smrti, njegove pjesme žive na način koji pokazuje da će se to događati i u budućnosti, kako je i on sam rekao – i onda kad ne bude nas bilo, pivat će se pisme naše, ispričala je Izabela Vrtar Ivčić, kćer Tomislava Ivčića.


Ulaz na koncert biti će besplatan za sve zainteresirane, čime se želi omogućiti svim ljubiteljima Tomislava Ivčića i njegove glazbe da prisustvuju ovom posebnom događaju. Očekuje se da će Forum biti ispunjen do posljednjeg mjesta, stvarajući tako nezaboravnu atmosferu u čast glazbenog velikana čije pjesme i danas diraju srca mnogih.


– Zahvaljujem organizatorima koji su pokrenuli ovaj projekt, pogotovo nakon trideset godina smrti našeg Tomislava Ivčića. Bitno je da taj dan ne provedemo u tuzi, već u slavlju, pjesmi, radosti i veselju i da kroz emocije, koje svi imamo, otpjevamo njegove pjesme. Želim da taj dan bude pun uspomena i radosnih događaja. Sada imamo i ulicu s njegovim imenom kako bismo iskazali potporu koju zaslužuje, izjavio je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, dok je Božidar Longin, župan Zadarske županije, opisao Ivčića kao brend grada.


– Svako mjesto ima neku svoju specifičnost, nešto po čemu je poznato. Tako i svi marketinški stručnjaci imaju svoj brend, a ako je nešto brend ovoga grada – onda je to Tomislav Ivčić. Veselim se ovom koncertu njemu u čast. Naravno da je i županija prepoznala ovaj trenutak, a prepoznali smo to i prije pet godina kada smo pokojnome Tomislavu dali nagradu za životno djelo. On je simbol našeg grada i naše županije, tako da je ovo nešto najmanje što možemo napraviti, kazao je Longin.


Visoka umjetnička razina


Za aranžmane i orkestar je zadužen Saša Miočić, poznati zadarski glazbenik, glazbeni producent i aranžer. Orkestar će činiti osmeročlani bend sastavljen od vrhunskih glazbenika kojemu će biti pridodan poznati Zadarski komorni orkestar sačinjen od četrnaest gudača s kojim inače ravna maestro Ivan Repušić.


– Na ovom koncertu će svirati gudači Zadarskog komornog orkestra, što mi je izuzetno drago. Na pozornici će biti četrnaest gudača zajedno s bendom, što ukupno čini dvadesetak ljudi, to će biti zaista lijepo. Nismo puno toga mijenjali, već smo uzeli esenciju njegovih predivnih pjesama i podigli ih na razinu na kojoj svi možemo uživati. Ponekad ćemo nešto malo promijeniti, ali melodije koje je on stvorio svi znamo i pjevamo bez obzira na to kako su aranžirane, rekao je Miočić.


Da se zasigurno radi o koncertu koji će imati visoku umjetničku razinu dokazuje činjenica da su svoje nastupe potvrdili sljedeći izvođači: Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mija Dimšić, Ivana i Marija Husar, Ivana Kindl, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Vlado Kalember, Mladen Grdović, grupa Forum, Ive Županović, Marina Tomašević, Jure Brkljača, klapa Munita i Davor Pekota i klapa Niko.


Za scenografiju je zadužen zadarski scenograf Neven Stojaković, od tehnike će na raspolaganju biti: veliki razglas, rasvjeta sa 70 uređeaja, aluminijska konstrukcija s krovištem, led ekrani 30 m2 i crkva sv. Donata kao moguća dodatna pozicija za projekcije.


Pokrovitelji Koncerta su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije. Generalni sponzor je OTP banka, zlatni sponzor Dogus grupa, srebrni sponzor Maraš, brončani sponzor Falkensteiner, a koncert su pomogli sponzori HEP, Plodine, Općina Bibinje, Hrvatska turistička zajednica, HDS ZAMP, Sekuritas i Restoran Niko. Medijski pokrovitelji su Jutarnji list, Media oglasi, Radio 057 i Print studio.


Svi ljubitelji glazbe, posebice oni koji su bili nadahnuti Ivčićevim pjesmama, pozvani su da se pridruže ovoj iznimnoj prigodi i pruže svoj doprinos u čuvanju uspomene na ovog glazbenika. Organizatori preporučuju da posjetitelji koncerta i posjetitelji grada tog dana dođu bez upotrebe automobila kako bi se izbjegla gužva u prometu.