Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»MI I NAŠI GOSTI«

Izložbom obilježena 70. obljetnica organiziranog turizma u Novalji

Autor: Marinko Glavan

25.10.2023. 09:05
Izložbom obilježena 70. obljetnica organiziranog turizma u Novalji

Foto: Luka JeličićSvečanim otvaranjem izložbe »Mi i naši gosti«, u Gradskom muzeju Novalje, jučer je započelo obilježavanje sedamdesete obljetnice organiziranog turizma u danas jednom od najpoznatijih turističkih odredišta na Jadranu, Novalji na otoku Pagu. Izložba obuhvaća brojne fotografije, tekstualne zapise i druge izloške povezane sa sedam desetljeća dugom tradicijom turizma koji je od skromnih početaka postao zaštitni znak i najvažnija gospodarska djelatnost u gradu Novalji.


Izložbu su otvorili direktorica Turističke zajednice Novalje Marina Šćiran Rizner i gradonačelnik Ivan Dabo. Šćiran Rizner je istaknula kako joj je posebno zadovoljstvo u pripremi izložbe bilo istraživanje samih početaka organiziranih dolazaka turista u Novalju, koji su službeno započeli 1953. godine, dolaskom prvih gostiju iz Slovenije, iako turizam u Novalji ima korijene koji sežu još dalje u prošlost.


Direktorica TZ-a Novalje Marina Šćiran Rizner i gradonačelnik Ivan Dabo


Dabo je, u vrlo emotivnom govoru, istaknuo kako je i sam radio u turizmu, gotovo dva desetljeća, a prisjetio se i djetinjstva, kada su Novaljci, pa tako i članovi njegove obitelji praktično živjeli sa svojim gostima.
– Tad smo bili »u potribi«, siromašni ribari, težaci. Život je bio trud i muka, posao težak i ovisio je o vremenskim prilikama, kao i o bolestima vinove loze ili maslina. I turizam ima svojih ranjivih strana, vidjeli smo to u pandemiji, ali se on brzo i oporavlja nakon kriza. Ovom izložbom vraćamo se kroz proteklih sedamdeset godina, mnogi od nas ovdje će pronaći dio sebe i svoje prošlosti, vratiti se u ta davna vremena, ali ne trebamo se puno vraćati, jer turizam se u Novalji živi. To je ovdje način života, ali moramo i dalje zadržati onaj iskreni odnos prema gostu, na vrhunskoj razini, ako se želimo turizmom i dalje baviti, rekao je Dabo, najavivši i objavu monografije o 70 godina turizma u Novalji.


Otvaranje izložbe popratio je i nastup pjevača »na kanat«, tradicionalne otočne glazbene forme, Gorana Vidasa i Ivana Dabe, kao i poznate paške Klape Sol, a kao posebni gosti na otvorenju izložbe bila je i grupa turista koji su Novalju posjećivali i još uvijek je posjećuju.


Središnji dio obilježavanja ove vrijedne obljetnice današnja je konferencija pod nazivom #TURIZAM 2030 – »The future is now« koja se održava u novaljskom Kulturnom centru Gozdenica. Organizatori konferencije su Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice.


Na konferenciji sudjeluju brojni stručnjaci, poduzetnici, predstavnici obrazovnih institucija, državne i regionalne uprave, te lokalnih samouprava, a obuhvaća brojna izlaganja i rasprave na temu održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije u turizmu i povezanim djelatnostima.