Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Strukovna škola Vice Vlatkovića

Izgradnja nove automehatroničarske radionice završit će za mjesec i pol dana

Autor:

26.01.2023. 08:39
Izgradnja nove automehatroničarske radionice završit će za mjesec i pol dana

Foto: Arif SitnicaRadovi na izgradnji nove zgrade automehatroničarske radionice u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića su pri kraju, očekuje se kako će biti gotovi kroz mjesec i pol dana pa će učenici uskoro svoja znanja i vještine usavršavati u boljim, suvremenijim radionicama i na suvremenoj opremi.


– Kada se završi zgrada, slijedi nam opremanje. Dio opreme je već stigao, ali većinu očekujemo. Sredinom veljače nam, na primjer, dolaze dva CNC stroja, od kojih je svaki vrijedan 252 tisuće eura. Do 28. travnja, kada je konačni rok za završetak projekta očekujemo kako će sva oprema stići. Realno, odmah po opremanju radionica, učenici bi mogli tamo obavljati praktičnu nastavu, rekao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

U prizemlju nove zgrade bit će automehatroničarske radionice te učionice za nastavu, laboratoriji. Na katu će se smjestiti kabinet za mehatroniku i robotiku te specijalizirana oprema. Ulaže se u nove CNC strojeve, Industriju 4.0, robotiku, instalacije vode i grijanja, sve što je potrebno kako bi učenici stekli potrebna znanja i vještine za buduće poslove, a koji su već godinama deficitarni na tržištu rada.


Za dovršetak ovog projekta, podsjetimo, Strukovna škola nije imala dovoljno sredstava zbog povećanja cijena u građevini i opremi pa su se za pomoć u financiranju obratili osnivaču, Zadarskoj županiji. Županija je odobrila kredit školi u iznosu od 531 tisuću eura kako projekt Regionalnog centra kompetentnosti, vrijedan 1.048.510,2 eura (7,9 milijuna kuna= ne bi propao.


Nove radionice i nova oprema iskorak su kada je riječ o strukovnom obrazovanju, a cjelokupni projekt ima i pozitivne odjeke na gospodarstvo.


Svojevremeno je i ravnatelj Tomčić naglasio kako se na tržištu konstantno traže nove tehnologije, pa nema koristi da se učenici obrazuju na staroj opremi i zastarjeloj tehnologiji.


Istovremeno, svi koji su se školovali po starijem modelu imat će priliku u Centru kompetentnosti u Strukovnoj školi steći nova znanja i vještine koje su neophodne. Na ovaj način strukovno obrazovanje će se podignuti na višu, kvalitetniju razinu.