Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

BESPLATNI OBROCI

OŠ Krune Krstića od Ministarstva traži odobrenje za zapošljavanje još troje kuhara

Autor:

23.01.2023. 16:37
OŠ Krune Krstića od Ministarstva traži odobrenje za zapošljavanje još troje kuhara

Foto: Arif SitnicaVladinu odluku o besplatnim školskim obrocima pozdravljaju djeca, roditelji, profesori. Besplatni obroci u školama su se počeli dijeliti početkom drugog polugodišta, a od prvog dana u nekim školama počeli su se pojavljivati problemi.


Naime, većina hrvatskih škola nema kuhinju niti blagavaonicu gdje bi djeca trebala jesti, a gorući problem je i nedostatak radne snage jer je gotovo nemoguće pronaći kuhare koji će u školama raditi za plaću dvostruko ili trostruko manju od one koju mogu zaraditi u restoranima ili hotelima.


Prije donošenja ove odluke trebalo je, reći će mnogi, najprije stvoriti preduvjete, oformiti kadar, napraviti i osposobiti kuhinje u školama te blagavaonice, a sve kako bi se besplatni obroci, u prvom redu kuhani, mogli bez poteškoća posluživati svima.
U zadarskoj osnovnoj školi Krune Krstića, koja ima kuhinju, prvi tjedan nije protekao bez poteškoća, iako su svi suglasni kako su besplatni obroci u školama potrebni.


Manjak kuhara, mjesta za blagovanje i gužve obilježile su prva dva tjedna u ovoj školi otkako se vladina odluka provodi. Kuhari rade, ne manjka im poticaja, ali im fali radne snage, što se posebno osjeti kada je netko od kolega na bolovanju.


Gužve pri podjeli obroka


Marica Zelić kao kuharica u OŠ Krune Krstića radi već pet godina. Ovu vladinu odluku pozdravlja, ali kaže kako im za kvalitetnu pripravu školskih obroka nedostaje ljudi.


– Nas kuhara u školi trenutačno je troje. Moramo poslužiti 300 učenika, od čega prvi i drugi razredi u produženom boravku imaju i marendu i ručak. Nama nedostaje minimalno troje kuhara. Radimo, trudimo se da ta djeca svaki dan imaju kuhani obrok. Bilo da je riječ o pudingu, kajgani, žitaricama, namazima, tjestenini, juhi, uvijek kuhamo raznovrsno. Učenici imaju izbora, a uz to tu je i napitak, ili čaj, kakao, mlijeko, jogurt…, priča nam Marija čiji radni dan započinje u 7 i 30 sati.


Marija Zelić, kuharica


Odmah po dolasku na posao stavi kuhati mlijeko ili čaj te započinje s pripremom doručka za učenike nižih razreda. Nakon toga dolaze stariji učenici, a nakon što marende završe kreće se s pripremom za ručak te marendama za učenike u poslijepodnevnoj smjeni.


– Na početku je pri podjeli školskih obroka bilo guranja učenika, došlo bi njih puno odjednom, ali malo pomalo sve su bolji, pristojniji, čekaju svoj red. Naučit će, dodaje Marija koja je prije škole radila u restoranima i u velikim hotelskim kućama. Na pitanje jesu li kuhari u školama potplaćeni u odnosu na kolege koji rade u restoranima, odgovara.


– Istina je kako su naše plaće male u odnosu na ostale kuhare. No ja sam zadovoljna što radeći u školi imam slobodne vikende, praznike i ljeto, ali moram reći kako su nam plaće niske, govori ova kuharica.


Cijena obroka po učeniku je 10 kuna, ali neke škole učenicima daju isključivo pekarske i krušne proizvode, često bez napitka, zbog čega su sve glasnija negodovanja roditelja kako školska prehrana, iako besplatna, nije zdrava.


Sporni krušni proizvodi


– Mi ovdje za 10 kuna po djetetu možemo skuhati obrok i dati napitak, čaj, mlijeko… Neke škole se pravdaju kako nemaju kapaciteta i mogućnosti posluživati kuhane obroke pa su djeca osuđena isključivo na pekarske proizvode, što je totalno nezdravo. Smatram kako bi svi trebali imati kuhani obrok, jasna je Marija.


S druge strane, napomenimo i kako se sve češće govori kako su djeca u Hrvatskoj pretila, a škole koje bi trebale biti primjer i posluživati zdravu hranu, u prvom redu svakog dana djeci nude isključivo krušne proizvode.


– Nema svijesti što bi se djeci trebalo posluživati. Prvi tjedan nam je bio malo kaotičan, ali će uskoro biti bolje. Otkako sam došao ovdje 2015. godine i postupno krenuo uvoditi kuhanu hranu nemamo problema s djecom. Sve pojedu, nisu izbirljivi, ispričao nam je kuhar Igor koji je mišljenja kako se ipak trebalo ostaviti prostora do početka sljedeće godine da se krene s besplatnim obrocima.


– Fali nam kuhara, nemamo ni inventara dovoljno, nešto je u nabavi, čekamo ga. Dobro bi nam došlo i olakšalo bi nam posao da se na razini države, ministarstva uredi da nam u ispomoć dođu učenici koji se školuju za zanimanje kuhar jer bi nama bilo lakše, a oni bi istovremeno odrađivali praksu. Već smo imali ranije dvoje učenika bili smo zadovoljni s njima, priča Igor.


Kuhar Igor u OŠ krune Krstića radi već sedam godina


Navodi kako od zadarskih osnovnih škola jedino nova Katolička osnovna škola Ive Mašine ima potpuno opremljenu kuhinju i adekvatnu blagavaonicu, pa zatim OŠ Krune Krstića, dok su OŠ Zadarski otoci unajmili prostor za kuhinju. Problemi su svima isti, manjak kadra, prostora…


U razgovoru s učenicima saznajemo kako su jako zadovoljni besplatnim obrocima, ali i ukusnom hranom koja im se svakodnevno nudi u školi.


– Odlično je ovo organizirano, drago mi je da su dobili potporu od Vlade. Potrebno je da svako dijete ima besplatni obrok u školi jer je škola najviše iscrpljujuća za nas, a ako smo gladni ne možemo se koncentrirati na nastavi, priča nam Lucija, učenica šestog razreda.


Učenici hvale kuhare


Luigi Ćurković, učenik osmog razreda i ranije je ručao u školi, a besplatni obroci mu se sviđaju.


– Hrana je super, ukusna, uvijek kuhaju nešto novo, nešto drugo. Ovo je zdravo za djecu i jako sam zadovoljan, ispričao nam je Luigi.


Lucija, Luigi i Dominik zadovoljni su hranom, kuharima i besplatnim obrocima


– Podržavam besplatne obroke u školi, bolje je jer je i sve poskupjelo. Što se tiče kuhinje, kuhari spremaju zanimljivu hranu, od kuhanih obroka do pekarskih proizvoda. Kuhari su jako ljubazni i dobri, nastoje svima izaći ususret. U početku je bilo problema, guranja i tako, a onda je ravnateljica obišla sve razrede u školi i zamolila nas je za suradnju i strpljenje i da nas upozori na lijepo ponašanje, da se ne natječemo za hranu, da ne stvaramo velike gužve, rekao nam je Dominik, učenik sedmog razreda.


Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, rekla je kako škola ima kuhinju od 1972. godine. Imaju trenutačno tri zaposlena kuhara, a kuhaju posljednjih 10-ak godina.


– Nudili smo i doručak i ručak svim učenicima od prvog do osmog razreda, a imamo i dostavno vozilo kojim hranu dostavljamo u područnu školu. Imamo i blagovanicu i to je naša velika prednost. Dosta učenika i ranije je primalo ručak ili doručak u školi, 100-tinjak njih, a većinom se radi o učenicima čiji roditelji rade pa im je to olakšanje, priča Matešić i nastavlja.


– Pozdravljam odluku Vlade o besplatnim školskim obrocima, to je dobar i važan potez za svako dijete. Do sada je bio manji broj uključen u školske obroke pa djeca nemaju iskustvu jedenja u kolektivu, svi se još prilagođavamo, i ravnatelji i djeca, nastavnici, kuhari…. Trebat će vremena da se sve posloži i da krene kako treba. Prvi dan bio je vrlo kaotičan jer su svi učenici predmetne nastave u blagavonu došli u isto vrijeme. Sljedećeg dana smo uveli dva velika odmora, odvojili smo pete i šeste razrede te sedme i osme, dok učenici nižih razreda obroke imaju najranije, govori ravnateljica.


I dalje se stvaraju velike gužve jer imaju samo tri kuhara, pa je Matešić poslala dopis resornom ministarstvu da im odobre zapošljavanje još troje kuhara.


– Iz dana u dan, u hodu rješavamo ovu organizaciju. Uveli smo da učenici ulaze na jedna vrata, izlaze na druga kako ne bi išli preko reda. Radimo na ponašanju i kulturi jedenja u velikoj grupi. Nakon što smo obavili razgovor s učenicima već je osjetno bolje što se tiče organizacije, a naši kuhari daju svoj maksimum, oni se trude da što više dana budu kuhani obroci jer je to intencija, objasnila je Matešić.