Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Glasnik Sveučilišta

Iz tiska izašao 14. broj Lanterne, evo što sve nudi

Autor: Portal ZL

16.01.2023. 09:38
Iz tiska izašao 14. broj Lanterne, evo što sve nudi

Foto: Tema broja je otvaranje DomaIz tiska je izišao 14. broj Glasnika Sveučilišta u Zadru Lanterna. Glavna tema broja očekivano je nedavno otvorenje novog studentskog doma u Novom kampusu, prilikom kojega je premijer Andrej Plenković rekao kako je zadarsko sveučilište najbolji primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. 


Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican u uvodniku je zahvalila svima koji su u proteklom razdoblju predano ostvarivali vlastite projekte i zamisli, timske aktivnosti, predstavljali izdana djela, postizali sportske podvige te time pridonosili ostvarenju sveučilišnih strateških ciljeva.


Raznolikost priloga


– Naša misija u području visokog obrazovanja, znanosti, izvannastavnih aktivnosti – bolje rečeno – sveučilišna radna kultura, iščitava se u našem unutarnjem i javnom djelovanju u lokalnom,  regionalnom i nacionalnom kontekstu. Raznolikost priloga u Lanterni pokazuje širinu visokoobrazovnoga, znanstvenog i profesionalnog rada, projektni i profesionalni diskurs znanstvenika koji se, uz potpunu neovisnost, stapaju u institucijski profil naše integrirane sveučilišne zajednice. Primjenjujući načelo aktivnog sudjelovanja i suradnje, pokazujemo da nas ništa ne može destabilizirati te da smo spremni za apsorpciju zakonskih promjena, predstojeće reakreditacijske postupke i korištenje europskih fondova, istaknula je rektorica Vican, najavljujući izazove suradnje s europskim sveučilištima okupljenima u alijansi EU-CONEXUS.
Sveučilište aktivno sudjeluje i u drugim strateškim projektima poput Obzor Europa, u kojemu je za jačanje europskog istraživačkog prostora, europske konkurentnosti, ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, oporavka i otpornosti dostupno 97 milijardi eura, 


U Lanterni je predstavljen EU-CONEXUS-ov Združeni diplomski studij Digitalna humanistika, prvi studij u području digitalne humanistike koji će se izvoditi u Hrvatskoj, ali i jedan od prvih u Europi. Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić predstavio je rezultate rekognicije dvaju relikvijara sv. Krševana iz zadarske katedrale sv. Stošije, već otisnutu monografiju „U potrazi za Višeslavovom krstionicom“ te najavio skori izlazak monografije o lokalitetu Rivine kod Stoca u Hercegovini, koju je priredio u koautorstvu s izv. prof. Josipom Baraka Pericom.


– „U potrazi za Višeslavovom Krstionicom“ donosi sintezu svega povezanog s tim spomenikom, bolje rečeno Višeslavovim krsnim zdencem. Temeljito se analiziraju svi elementi na zdencu, a prvi je put napravljena i njegova petrografska analiza. U cjelini gledajući, iznosim više činjenica koje u mnogočemu mijenjaju sliku o tom spomeniku, a vezane su uz vrijeme i okolnosti njezina nastanka, radioničko podrijetlo, genealogiju hrvatskih narodnih vladara i dr., kaže Uglešić.


Dostupno svima


Prof. dr. sc. Smiljana Zrilić, autorica udžbenika „Djeca s teškoćama u inkluzivnom vrtiću i školi, suvremeni pristup i metode učenja“, objavljenog ove godine u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Sveučilišta u Zadru, otkriva kako oko 10 posto učenika ima neku od specifičnih teškoća učenja, najčešće disleksiju i disgrafiju, a njihovo neprepoznavanje uvijek rezultira školskim neuspjehom.


Doc . dr. sc. Katica Burić Ćenan otkriva detalje iz života „zadarskih slavuja“, braće Antonija i Gaetana Pini-Corsija, kroz sistematičnu studiju o njihovu životu i slabo poznate detalje iz njihove biografije. Predstavljeni su i brojni projekti u kojima je Sveučilište u Zadru nositelj ili partner, kao što je „Poboljšanje učinkovitosti propulzije broda optimizacijom propelera“ čiji je cilj na znanstveno utemeljen način pokazati kako postupci modifikacije i optimizacije propelera, u cilju dobivanja bolje klase, utječu na potrošnju goriva, emisije stakleničkih plinova, vibracije broda i ukupnu učinkovitost brodske propulzije,


Lanterna je besplatna, a dostupna je u prostorima Sveučilišta u Zadru.