Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

udarni skijaški vikend

Iako su aranžmani za skijanje skuplji, interes Zadrana veći nego lani

Autor: Nikolina Lucić

08.01.2024. 11:30
Iako su aranžmani za skijanje skuplji, interes Zadrana veći nego lani

Foto: BOBO/PIXSELL/F.A. BOBOAko je suditi trenutačnim trendovima u potražnji za skijaškim aranžmanima, Hrvati se niti ove godine, unatoč porastu cijena od kojih 10–ak posto neće odreći tradicije putovanja u najpoznatija europska skijališta, kaže nam zadarski poduzetnik i vlasnik turističke agencije »Terra travel« Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).


Želja za snijegom očito je veća nego ikad, a planove Hrvatima, pa tako i brojnim Zadranima, neće poremetiti niti raspored školskih praznika. Oni ove godine padaju u najskuplji novogodišnji termin, a dio skijaša, i to njih dobar dio, na snijeg će u tjednu nakon blagdana Sveta tri kralja pa će se udarni odlasci na snijeg razvući na dva tjedna. Drugi tjedan siječnja već godinama nosi titulu hrvatskog skijaškog tjedna, a osobito je popularan zbog pristupačnijih cijena u odnosu na ostatak skijaške sezone.


Fain nam kaže i kako se aranžmani jako dobro prodaju, čak bolje nego lani unatoč daljnjem rastu cijena aranžmana.
– Što se tiče lokacija, nema određenih skijališta koje naši klijenti posebno preferiraju. Prevladavaju, dakako, destinacije u Austriji, Italiji i Sloveniji, a potom i Francuska te ostale zimske destinacije. Cijene su nastavile rasti i u odnosu na prošlu sezonu aranžmani su u prosjeku skuplji za osam do 12 posto, poručio je Fain, kazavši kako se jedino može zaključiti kako Hrvati od skijanja nikada neće odustati. Nešto manje snijega koji je dosad pao u BiH te Sloveniji, kako dodaje, neće značajnije utjecati na pad potražnje.


Tomislav Fain


Važnije od cijene aranžmana, čini se, vremenske su prilike. Klimatske promjene, porast temperatura diljem Europe i hladna fronta koje tek zahvaća kontinent, u mnogočemu mijenjaju naličje bijelog sporta. Agencije i lokalni poduzetnici prilagođavaju se prilikama, a za vidjeti nam ostaje kako će se skijaši prilagođavati neminovnim promjenama klime.


Budući da se učenici ove godine danas vraćaju u školske klupe, za očekivati je da će dio djece izostati s nastave, budući da su cijene aranžmana na skijalištima u ovom tjednu ipak jeftinije u odnosu na ostatak sezone.


– Odmor na skijanju tradicija je u našim krajevima, naročito za sezonske radnike i poduzetnike koji se nakon iscrpljujuće turističke sezona, koja se sada produljuje duboko u proljeće i jesen, žele odmoriti, maknuti od ustaljene svakodnevice i čiste se glave žele pripremiti za nove poslovne izazove, poručuje predsjednik UHPA-e, dodavši kako će se mnoge obitelji, unatoč početku drugog polugodišta ipak zaputiti put bijelih padina.


– Udarni je tjedan pred nama, budući da će brojni naši sugrađani ipak na skijanje ići u tjednu od 6. do 13. siječnja jer je tada do 30 posto jeftinije i manje su gužve, zaključio je Fain.