Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od danas do 15. listopada

I u Zadru »72 sata bez kompromisa«

Autor: Robert Hrkać

12.10.2023. 10:41
I u Zadru »72 sata bez kompromisa«

Foto: Arhiva ZLU Hrvatskoj danas počinje velika humanitarna akcija »72 sata bez kompromisa«, u kojoj će sudjelovati oko 3.500 volontera. Ovaj međunarodni volonterski projekt održava se od 12. do 15. listopada u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Vukovaru, Vinkovcima, Krku, Rijeci, Sinju, Zadru, Sisku, Slavonskom Brodu, Suhopolju, Karlovcu, Križevcima, Metkoviću, Belišću, Šibeniku i Veloj Luci, tijekom kojeg će se ukupno odraditi preko dvjesto akcija.


Program je startao humanitarnim brucošijadama u restoranu Kampus u Splitu gdje se prikupljao novac za kupnju medicinskih pomagala poput Exopulse Mollii odijela za smanjenje spastičnosti, aktivaciju mišića i ublažavanje kronične boli devetogodišnjim blizancima oboljelim od cerebralne paralize.


Projekt, koji je u Hrvatskoj prvi put proveden u Splitu 2014., do danas se proširio na ukupno 19 gradova diljem zemlje. U Zadru se provodi već šest godina.
– Okupljamo godišnje oko 120 volontera. Akcije su razne, od ekoloških, socijalnih i radnih. Idemo u staračke domove, centar za rehabilitaciju, udruge. Također, kontaktiramo i Volonterski centar gdje pronađemo obitelji kojima je potrebno uređivanje stanova. Pomažemo dječjim vrtićima i pučkim kuhinjama, a prošle godine su se skupljale donacije hrane, pića i ostalih potrepština u Intersparu, rekao je Ante Buljat, voditelj ovogodišnje zadarske akcije »72 sata bez kompromisa«.


Za »72 sata’«najviše se prijavljuju srednjoškolci i studenti, govori Buljat, koji je naglasio da volontere čeka dobra zabava tijekom projekta. Program je u Zadru predstavljen humanitarnom pripremom ajvara. Naime, volonteri su pripremili 80 staklenki ajvara, kojeg će pokloniti najpotrebitijima.


Cilj projekta je promovirati volontiranje među mladima, potaknuti ih da budu pokretači promjena u svojoj lokalnoj zajednici i pokazati koliko se zajedničkim snagama može napraviti promjena u kratkom vremenskom periodu.