Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PAZIMO NA MORE

Čistoća sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja i educira građane o odgovornom odnosu prema okolišu

Autor: N. Lucić/Sponzorirani sadržaj

12.10.2023. 09:03
Čistoća sudjeluje u akcijama čišćenja podmorja i educira građane o odgovornom odnosu prema okolišu

Foto: Mate Komina

Čisto podmorje nije samo preduvjet uspješne turističke sezone, već i zalog za našu budućnost, jer spašavanjem morskih organizama izravno utječemo na zdravlje mora i oceana, tih ogromnih površina koje apsorbiraju velike količine ugljičnog dioksida. Ubrzan razvoj industrije i sve veća prisutnost na moru, kao i naša ovisnost o plastici, uvjetovali su da morima i oceanima ponegdje pluta više otpada nego što pliva riba. Kako bi se spriječilo da takve katastrofe postane svakodnevicom na našem dijelu Jadrana koje je zbog svoje zatvorenosti i prirodnih svojstava podložno primanju velikih količina otpada, diljem obale se, pa tako i u Zadru, redovito organiziraju akcije čišćenja podmorja, kako od otpada koje nesavjesni građani bace u more, tako i od onog koje dopluta.


U rujnu su već realizirane dvije takve akcije – u uvali Jazine i uvali Foša, dvjema, možda i najpoznatijim zadarskim uvalama, koje nisu samo dom mnogim brodicama lokalnih ribara i zaljubljenika u more, već i prave turističke atrakcije. U obje je akcije sudjelovala i zadarska komunalna tvrtka »Čistoća«, koja redovitim obrazovnih akcijama pučanstva upozorava na pravilno odlaganje i odvajanje otpada. Dakle, ovakve ekološke akcije nisu samo simboličan čin čišćenja podmorja, već i jasna poruka da je vrijeme da se svi zajedno odgovorno odnosimo prema okolišu s nadom da će ovakve inicijative potaknuti promjene u našem svakodnevnom ponašanju prema okolišu.


Fošu držati čistom


Posljednja se akcija tako odvila u subotu 16. rujna, u jutro koje je svanulo okupano suncem i prekrasnim bojama diljem Jadranske obale. U Splitu, Voloskom, Zadru te otocima Murteru i Vrniku održano je pet simultanih akcija čišćenja podmorja s više od stotinu ronilaca i volontera koji su čistili najfrekventnije jadranske destinacije od krutog otpada u moru.Usporedo s akcijom provedena je i informativna kampanja o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica podjelom platnenih vrećica zainteresiranim građanima. Povezano s tim, tijekom akcije podijeljeno je 150 platnenih vrećica s porukom kampanje »Čuvajmo Jadran zajedno«. Ronilački klubovi također su zainteresiranima prolaznicima promovirali ronilački sport i podvodne aktivnosti prezentacijom ronilačke opreme, a sve to kako bi se popularizirale ovakve akcije kao i ojačala svijest o okolišnim problemima kod prosječnog stanovništva. Predsjednik Ronilačkog kluba »Sv. Roko« Đani Iglić kazao nam je tom prilikom kako se u moru pronalazi svakojaki otpad, najčešće stare gume svih dimenzija koje su nekada služile kao bokoštitnici, svakojaki plastični otpad, staklene boce, pa čak i tepisi i linoleum s brodova.


– Uglavnom, izronimo sve što ljudima može slučajno ispasti dok plove ili što namjerno bacaju, pa tako počesto izronimo i razne odjevne predmete i kojekakve deke. Ovo nam je jedanaesta akcija ove godine, s tim da smo istog dana paralelno radili na dvije lokacije, u Foši i na području Parka prirode Telašćica, gdje je ekipa radila u suradnji s Crvenim križem, kazao je Iglić, najavivši posljednju akciju čišćenja za ovu sezonu.


– Svake godine se potrudimo realizirati barem njih trinaest. Što se tiče same situacije koju zatičemo u podmorju, na nekim se lokacijama vidi poboljšanje, tj. manje otpada, iako je to sve malo, tako da se ne ufamo u nagli prestanak korištenja mora kao osobnih kanti za smeće, rekao je Iglić, zaključivši kako takve promjene obično teku puževim korakom.


– Iako Foša nije »crna točka«, važno je držati je čistom. Nama je najveći problem zapravo priobalni dio Jadrana s obzirom na to koliko je apartmana na tom području i kako se loše ponekad upravlja otpadom izvan velikih urbanih sredina, dodao je Iglić.


Ruke za čiste Jazine


U Zadru je Ronilački klub »Sv. Roko« iz Bibinja izložio i dio svoje malakološke zbirke, kako bi se najmlađe zainteresirao za bogatsvo jadranskog podmorja i važnost njegovog očuvanja, a akciji se pridružio i Crveni križ Zadar kao i ICUA (Međunarodni centar za podvodnu arheologiju) te Čistoća d.o.o. Bitno je i napomenuti kako je sav otpad nakon akcija pravilno zbrinut u komunikaciji i uz podršku lokalnih komunalnih poduzeća i koncesionara.


U subotu 2. rujna je u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Ronilačkog kluba »Sveti Roko« Bibinje održana i ekološka akcija »Daj ruku za čiste Jazine« u kojoj je sudjelovala i Čistoća d.o.o. U sklopu ove akcije izvađen je sitni i krupni otpad s dna uvale Jazine koji je zatim odložen u spremnike postavljene na dvije lokacije i pravilno zbrinut. Iz mora je ovom prilikom izvađeno oko 1.700 kilograma različitog otpada. Ova ekološko-edukativna akcija i ovaj je put organizirana kako bi se ukazalo na problem otpada na morskom dnu te podsjetilo javnost na važnost zaštite morskog okoliša i obalnog područja. Direktor »Čistoće« John Ivan Krstičević tom je prilikom istaknuo kako u Jadranskom moru 80 posto onečišćenja otpadom dolazi s kopna, od čega je najzastupljenija otpadna plastika, a njoj treba vremena da se razgradi.


– Procjenjuje se da se neke plastične tvorevine u moru razgrađuju stotinama godina. Na primjer za razgradnju plastične vrećice, koje su jedna od najvećih prijetnji životu u moru, potrebno je više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Vrećice se prvo razgrađuju na manje dijelove, zatim u plastičnu prašinu, koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi. Kako bismo sugrađane potaknuli da smanje ili potpuno prestanu koristiti plastične vrećice, ovom prilikom podijeljene su platnene vrećice »Čistoće«, a u svakoj je bila brošura o pravilnom odlaganju otpada, letak o reciklabilnom otpadu i edukativne bojanke za najmlađe, kazao je Krstičević, dok su kroz razgovor s djelatnicima »Čistoće« građani dobili sve potrebne informacije vezane za rad i usluge Čistoće d.o.o.


Akcije čišćenja podmorja održavaju se nekoliko puta godišnje, a tako će se nastaviti i ubuduće. Uz iznimne napore čišćenja već nataloženog otpada, vrlo je bitna podrška građana i konstantna edukacija kako bismo zajedno doprinijeli zaštiti prirode i ostvarili pravo na život u čistom i zdravijem okolišu.