Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

blagdan sv. Krševana

Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Grada Zadra

Autor: Nikolina Lucić

24.11.2022. 11:43
Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Grada Zadra

Foto: Nikolina Lucić

Program svečanog obilježavanja blagdana sv. Krševana, koji su vodili poznati zadarski glumci – lutkari Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić počeo je Svečanom intonacijom hrvatske himne kojom je otvorena Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, njegovog nebeskog zaštitnika, koji je počeo bogatim programom, a nastavljen je na svečanoj sjednici Grada Zadra, kojoj su prisustvovali mnogi visoki predstavnici predvođeni predsjednikom Zoranom Milanovićem, dok je izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


Jutarnji je program počeo polaganjem vijenaca na Gradskom groblju kod središnjeg križa, nakon čega je održana svečana sjednica, te najbolji dio dana – “Zadarski pijat“- humanitarna prodaja porcija bakalara i fritula i večernje otvorenje Zadarskog Adventa uz grupu Dalmatino.


Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić otvorio je Svečanu sjednicu istaknuvši kako je dan Grada Zadra derivat Olimpijskih igara, kada se svi sukobi, konflikti i tenzije zaboravljaju.


– Prestanimo biti u svojim ulogama. Danas budimo ljudi, jer je čovjek mjera svega. Čovjek koji je mjera svih stvari je onaj tkp shvaća da postoji samo ono što jest. Danas je to Zadar kao vrijednost, mjesto susreta i života.  Mi s radošću primamo sve koji vole Zadar  i koji u gradu žele autentično živjeti svoju ljudskost, kazao je Vučetić, dodavši kako je današnji Zadranin pravi čovjek bez konflikta.


– Danas smo svi ljudi, prijatelji i sugrađani, poručio je Vučetić. Ministar Malenica je pak kazao kako je Zadar duge, bremenite i slavne povijesti.


– U svojoj je dugoj povijesti Zadar izrastao u moderan grad, turističko, gospodarsko i prometno središte. Vlada RH ga u posljednje četiri godine podržava kroz mnoge projekte, od znanosti do tehnologije, poručio je Malenica, istaknuvši kako će se gradu otvoriti nove prilike i u novoj financijskoj omotnici.


Dan Grada Zadra ove nam godine čestita i predsjednik Milanović, koji je u svom govoru istaknuo kako je ljudskost naša najplemenitija vrlina.


– Ovdje smo se okupili da bismo govorili o Zadru i svim njegovim vrlinama. Bez kršenja normi dobrog ponašanja moram kazati da je briga za dobrobit i prosperitet naš najvažniji zadatak, naša luđačka košulja koju s ponosom nosimo. Dobrobit Hrvatske i Zadra, koji se mukotrpno borio da bude dio domovine, mjesto je gdje možemo produktivno djelovati, poručio je Milanović, rekavši kako je Zadar među uspješnijim hrvatskim gradovima.


– Važno je biti svjetan onoga tko smo, što smo i kakav je naš suverenitet, kako bi se u gradu dobro živjelo i kako bi dobro gospodarili proračunom, dodao je Milanović, te rekao kako je politika organičavajuća, upravo kao luđačka košulja.


– Mi Europljani sa stotinama milijuna stanovnika toliko smo različiti i njome se trebamo dičiti. Trebamo se sjećati zajedničkog jučer i biti lojalni sutra, gledajući pred sebe i brinuti o svojim sugrađanima. Na svijet gledajmo kroz sebe, svoju nutrinu, budimo u zajednici građana i pokušajmo ju učiniti najboljom što možemo, naglasio je Milanović.


Gradonačelnik Zadra Branko Dukić u svom je obraćanju istaknuo kako sudobitnici nagradi i priznanja najsvjetliji primjer uspjeha grada.


– Mnogi su hrvatski pjesnici opisivali grad tijekom povijesti. Zadar je uvijek bio i bit će središte Mediterana. Sretan sam štp smo zajedno tu, ponovno nakon dvije godine, kako bi našim sugrađanimačestitali ovaj sretan dan. Dobitnicoma naših najviših priznanja odajem duboko poštovanje za sav trud, kreativnost i upornost, koju ulažu u svoj rad, poručio je Dukić.


–  Moji su prethodnici, prije i nakon rata, dali sve od sebe da grad dobije novu perspektivu i budućnost. Na nama je da čuvamo sigurnost i prosperitet svih građana, što, neskromno ću reći, uspjevamo ostvariti na svim poljima.


 – U gradu se paralelno radi na ostvarenju mnoštva projekata iz svih oblasti života, pri čemu imamo nikad veću potporu Vlade RH. Imamo na što biti ponosni. Živimo bolje od ikoje generacije na ovim prostorima. Na ovoj sam poziciji već pet i pol godina, što u životu nikada nisam mogao zamisliti. Zbog toga se zahvaljujem svim suradnicima i sugrađanima. Imamo viziju kako dalje razvijati grad i učiniti ga još boljim mjestom za život, naglasio je Dukić, dodavši kako nastavljaju dalje unatoč svim problemima.


– Zahvaljujem se ovim putem predsjedniku Milanoviću, ministru Malenici i svim uzvanicima koju su tu radi Zadra, grada kojeg vole i poštuju. Dragi laureati, znam da ne možemo biti poput vas, ali ste savršen uzor mladima i Zadranima, poručio je Dukić.


Nakon završetka protkoloarnog dijela sjednice na pozornicu se nenadano popeo doktor Damir Biloglav, te započeo obraćanje predsjedniku Milanoviću ističući kako ga je posebno dotakao govor predsjednika, jer on, kako kaže u ovom gradu treba biti kao kod kuće.


– Njegov stil nije cezarski. On je u svom govoru kazao kako je Zadru trebalo dugo da se pozicionira kao hrvatski, no Zadar je oduvijek bio hrvatski, kazao je Biloglav, na što se predsjednik u pratnji gradonačelnika ustao i napustio dvoranu.
Foto


Svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela Nagrada Grada Zadra


avatar

Snimio: Filip Gotovina


24.11.2022. 16:41Galerija

Foto: Filip Gotovina