Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stanje u vijeću

Jedan HDZ-ovac podnio ostavku, drugi pravomoćno osuđen, a zamjene nema

Autor: Marina Šaponja

15.03.2023. 12:44
Jedan HDZ-ovac podnio ostavku, drugi pravomoćno osuđen, a zamjene nema

Foto: Arhiva ZLU Općinskom vijeću u Jasenicama nemaju problema oko donošenja odluka važnih za razvoj i napredak općine, budući da Klub nezavisnih vijećnika, koji podržava također nezavisnog načelnika, Stipe Vulića, ima petero vijećnika, što je u ovom trenutku premoćna većina. Naime, u Vijeću ih trenutačno djeluje sedmero vijećnika, umjesto devetero koliko ih treba biti. Uz petero nezavisnih, tu je još dvoje vijećnika HDZ-a.


Zavrzlame oko vijećnika krenule su već na prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća održane u lipnju 2021. nakon lokalnih izbora. Na prvoj sjednici, kako je objasnio načelnik Stipe Vulić, vijećnica s HDZ-ove liste dala je ostavku na to mjesto. HDZ je tada predložio zamjenu pa vijećnik postaje Dane Rončević koji je bio na devetom mjestu HDZ-ove liste. Za razliku od liste za nezavisne vijećnike kod kojih je drukčija situacija, u HDZ-u su, pak, za zamjenskog vijećnika dužni predložiti prvu sljedeću osobu koja se nalazi na listi.


Osuđeni vijećnik Rončević


– Samo četiri mjeseca od spomenute prve sjednice Vijeća u listopadu 2021. s mjesta vijećnice HDZ-a u Vijeću odlazi i druga vijećnica, a za koju HDZ još uvijek, godinu i pol kasnije, nije predložio zamjenu. Kako je zamjenski vijećnik HDZ-a Dane Rončević početkom ove godine pravomoćno osuđen, bio je prisiljen podnijeti ostavku na mjesto vijećnika, pa sada HDZ ima tek dvoje vijećnika umjesto četvero koliko su zaslužili na izborima, rekao je Vulić.
Situaciju s brojem HDZ-ovih vijećnika je potvrdila i predsjednica Općinskog vijeća Jasenica, Anamarija Maruna.


– U samo pet mjeseci od konstituirajuće sjednice dvoje vijećnika podnosi ostavku. Mi smo se prvi put našli u takvoj situaciji, pa smo Ministarstvu uprave proslijedili upit možemo li dalje održavati sjednice. Rečeno nam je kako Vijeće može funkcionirati s najmanje pet od devet članova, odnosno sa sedam vijećnika koliko ih je kod nas, te kako je važno da imamo kvorum. Naše vijeće je tako i nastavilo s radom, a nikada od HDZ nismo dobili prijedlog za osmog vijećnika, odnosno njihovog trećeg vijećnika, rekla je Maruna.


Autonomna odluka HDZ-a


Sada već bivši vijećnik Rončević je početkom ove godine pravomoćno osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda svom sumještaninu 2020. godine, a sve se dogodilo dok je obnašao dužnost donačelnika u prethodnom mandatu, dok je Općinom upravljao HDZ-ov dugogodišnji načelnik Martin Baričević. Zbog toga je bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto vijećnika u Općinskom vijeću.


Od Martina Baričevića, predsjednika HDZ-a u Jasenicama i općinskog vijećnika zatražili smo komentar na aktualnu situaciju u Vijeću. Prvenstveno nas je zanimalo zbog čega iz HDZ-a nikada nisu predložili drugu osobu za vijećnika, nakon što je u listopadu 2021. ostavku podnijela njihova kolegica te koga će i kada predložiti za zamjenu umjesto Dane Rončevića.


– Radi se o autonomnoj odluci OO HDZ-a, te ćemo prema vlastitoj procjeni i interesu riješiti tu stvar, izjavio je Baričević.